Llums i ombres de la nova xarxa ortogonal de bus (II)

Completem avui l’anàlisi sobre els aspectes positius i negatius de la xarxa ortogonal d’autobusos que es va començar a implantar la setmana passada. En aquesta ocasió, parlarem de la nomenclatura, de la informació a les parades i de la campanya de difusió que es va dur a terme, i acabaremm amb unes conclusions.

La nomenclatura i la informació a les parades

En aquesta matèria, cal dir en primer lloc que la diferenciació de les línies per lletres i colors ens sembla una bona idea, tot i que per desgràcia no s’ha tingut en compte que a les marquesines pràcticament no es distingeixen les línies horitzontals de les línies del Nitbus, ja que unes i altres s’identifiquen pel color blau clar. Així, doncs, més d’un usuari confondrà les línies H6 i H12 amb l’N6 i l’N12.

També ens sembla un encert que, quan coincideixen amb el suburbà, els noms de les parades de bus facin referència a l’estació de metro amb la qual es pot transbordar (per exemple, a la línia H12: “Metro Tetuan”), en lloc d’al·ludir al carrer en què es troben i aquell amb què conflueixen (seguint amb l’exemple: “Gran Via-Girona”). Malauradament, aquest criteri no se segueix quan la connexió és amb FGC o amb el tramvia, fins al punt que s’opti per anomenar a una parada “Gran Via núm.1092”, en lloc de dir-li “Sant Martí de Provençals”, com l’estació del tramvia amb la qual enllaça.

Resulta positiu també per als usuaris que a les tires de línia que hi ha als pals de parada i a les marquesines s’indiquin les línies de metro i les línies ortogonals de bus amb les quals es pot enllaçar a cada parada, així com els enllaços amb FGC i amb el tramvia, tot i que en aquests casos sense indicar la línia concreta de què es tracta. 

Per acabar amb aquest tema, volem dir que ens sembla positiu que a algunes marquesines s’hagin posat pantalles en què s’informa del temps d’espera a cada línia, així com que s’hagin instal·lat màquines autovenda de targetes i pantalles tàctils d’informació a tocar de quatre importants parades de la nova xarxa. Malauradament, aquestes millores queden desvirtuades en comprovar que a les marquesines continuen els mateixos mapes del conjunt de la xarxa de busos de TMB que fa mesos, als quals, com és lògic, no omés no s’inclouen les línies ortogonals que s’acaben d’estrenar, sinó que també s’ignoren les estacions de les línies L9 i L10 obertes al públic i, en canvi, segueixen apareixent les línies de bus suprimides. Així mateix, segons hem pogut comprovar, a algunes marquesines i pals de parada les tires de línies afectades per la nova xarxa ortogonal de bus continuen estant sense actualitzar.

La campanya de difusió

Finalment, en relació amb la campanya de difusió, cal dir que s’han utilitzat diferents formats: banderoles, anuncis a premsa i televisió, opuscles, informadors a algunes de les parades, etc. No obstant, la informació no ha arribat a tots els usuaris amb la necessària antelació, per la qual cosa algunes persones coneixien els canvis mentre esperaven l’autobús o fins i tot quan ja s’havien pujat a ell, pels comentaris dels usuaris o del conductor.

No obstant, aquest no és l’únic retret que se li pot fer a la campanya de difusió. I és que, encara que s’han editat dos tipus d’opuscles (un d’ells és un díptic i l’altre es desplega com un acordió), del primer d’ells, que inclou a una de les cares les característiques concretes de la línia, només està disponible, segons sembla, el de la línia D20. Dels díptios de les línies H6, H12, V7 i V21, pel que sembla, ni rastre.

Però hi ha més, ja que l’única freqüència de pas que s’indica al díptic de la línia D20 (7-8 minuts) no coincideix amb la que consta a les parades, on en el millor dels casos es parla d’intervals de 7-9 minuts, encara que en general roden els 10-12 minuts i els festius poden arribar a ser de 16-17 minuts. El díptic, doncs, passar per alt que en molts casos el temps d’espera serà molt més gran que l’anunciat.

Per últim, cal dir que la nova xarxa ortogonal es va posar en marxa sense que estigués disponible ni en paper ni per internet el nou mapa del conjunt de la xarxa de busos de TMB. Tot i que encara no es pot aconseguir en paper, almenys ja podem veure’l al web de TMB. Malauradament, només fixant-nos una mica hem detectat en él més de 20 errors

Conclusions

Com hem pogut veure al llarg dels dos articles en què hem fet balanç de la posada en marxa de la nova xarxa ortogonal de bus, hem trobat en ella tant aspectes positius com negatius.

Potser la qüestió més preocupant, juntament amb l’escassa freqüència de pas i les dificultats per reduir els temps de viatge, sigui la manca de diàleg fins el moment amb les entitats ciutadanes que podrien col·laborar en la definició de la nova xarxa. I és que sense la implicació de les entitats socials, que ajudin a definir les prioritats del servei de bus, difícilment aquest podrà donar un salt qualitatiu.

Un altre aspecte que ens preocupa, i molt, és la improvisació amb la qual sembla haver-se dut a terme la implantació de la primera fase. Si realment l’Ajuntament de Barcelona creu que la xarxa ortogonal de bus és el projecte més important de millora del transport públic dels darrers anys, no hauria de permetre que es posés en marxa amb marquesines a mig instal·lar o sense que els usuaris puguin disposar de les noves guies de bus.

Tampoc té lògica que un projecte en què es porta treballant des de fa mesos canviï en l’últim moment aspectes com el color de les línies diagonals (fins a l’agost es parlava que seria el taronja, però finalment s’ha optat pel color lila) o la denominació de la capçalera de la línia D20 a Collblanc (es va dir que seria “Torre Melina” i, amb bon criteri, s’ha acabat anomenant “Ernest Lluch”, com la parada del tramvia amb què connecta). Tot i que són aspectes secundaris, aquest tipus de canvis fa la sensació que es prenen decisions sense haver analitzat a fons si l’opció triada és la millor de totes. Esperem que això canviï a partir d’ara.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

6 thoughts on “Llums i ombres de la nova xarxa ortogonal de bus (II)

  1. A mi el que no m’acaba de fer el pes es aixó de distingir els números verticals, horitzonals i diagonals en parells, senars i zeros, fa molt més complex el sistema i es redundant amb la lletra. H1, H2, H3, V1,V2, V3 es millor que H10, H12, H14, V11, V13, V15… És més fácil fer-se a la idea de on queda sumant (si la 1 está a L’Hospitalet i la 10 a Marina, el Passeig de Gracia serà el V7 si fa no fa).

    Es una complexitat extra al ja gran número de linies a implementar (i un altre dels aventatges del Retbus que s’ha aigualit).

  2. Suposo que no hi havia més remei que posar una lletra H, V o D a les denominacions de les línees per a diferenciar la nova xarxa de l’antiga, encara que totes dues són autobusos urbans, però no sé, la idea no acaba d’agradar-me. A més a més, per a distingir el tipus de recorregut que fan les línees (vertical, horitzontal, diagonal) ja n’hi ha prou amb el tipus de numeració de cada línia. Em sembla massa complex i informació redundant.

  3. Molt em temo que en les condicions que s’esta duent a terme aquesta nova xarxa acabarem fent un pa com unes hòsties. Les linies que s’han obert fins ara son si fa no fa les que hi havien i no és gaire traumátic, peró quan comencin a desapareixer altres més antigues i la gent hagi de començar a transbordar, amb les baixes frecuéncies i el poc augment de la velocitat comercial, els temps de viatge pujaran molt i tindrá l’efecte contrari a l’esperat, gent deixant el bus.
    Més transit, més saturació al metro, i amb els nous carrils bus l’augment de tránsit pot acabar en col·lapse i que s’hagi de refer la xarxa de bus.

    El projecte de Retbus tenia un equilibri molt fi amb unes condicions molt marcades per donar una xarxa ágil i lleugera que no s’ha tingut en compte per fer aquesta nova xarxa. En el millor dels casos ens quedarem més o menys com estem. En el pitjor, será el caos. En aquest cas esperem que rodin caps a l’ajuntament i TMB, i que la EMT prengui cartes en el assumpte i organitzi una xarxa amb criteris més generals.

  4. Pingback: Bitacoras.com