L’odissea d’arribar a la feina a l’agost

Durant aquest mes, molts treballadors dels polígons de Can Salvatella o Santiga de Barberà del Vallès no poden arribar a la feina si no tenen cotxe. Com cada estiu, els usuaris de la línia L1 del bus urbà (abans, línia L3) de Barberà del Vallès s’enfronten a l’aventura d’arribar i marxar de la feina sense cap mitjà de transport que no sigui el cotxe o el taxi. I és que, un cop més, l’ajuntament vallesà ha suprimit el servei durant el mes d’agost.

Aquesta ha estat la tònica habitual els últims anys, de manera que aquells que havien de treballar algun dia del mes d’agost (la pràctica totalitat) es veien obligats a allargar la seva jornada per coincidir amb companys que els poguessin portar en cotxe, o caminar durant més d’una hora des de l’estació de Renfe de Barberà del Vallès per una zona inhòspita que implicava, inclús, travessar l’AP7.

La situació va arribar al seu punt límit l’agost de l’any passat, quan l’Ajuntament de Barberà del Vallès va suprimir de soca-rel, sense previ avís i de manera definitiva, les línies L2 i L3 de bus urbà. El problema és que la línia L3 era l’única manera d’arribar a la feina per a molts treballadors dels polígons, que, de seguida i amb el suport de la PTP (Promoció del Transport Públic), es van organitzar fent pressió als mitjans de comunicació locals i inclús autonòmics per poder recuperar el seu dret a la mobilitat, cosa que es va aconseguir el 26 de setembre, si bé de manera molt minvada, amb cinc úniques expedicions diàries, l’última de les quals surt a les 16.40, de manera que es deixa sense transport de tornada a bona part dels usuaris.

Els afectats sospitaven que aquesta estratègia serviria, a llarg termini, per justificar l’eliminació del bus de manera total i definitiva, adduint baix ús, ja que, lògicament, el nombre de viatgers va disminuir en veure’s molts d’ells obligats a agafar el cotxe per no disposar de servei de bus a la tornada. Actualment, arribar a casa al vespre o a la nit amb transport públic des de Santiga o Can Salvatella continua sent una missió impossible.

Una solució, que malauradament encara no s’ha discutit a fons entre les parts implicades, tot i les demandes de la PTP, seria plantejar un servei mancomunat de bus entre municipis vallesans com Ripollet, Barberà del Vallès i Santa Perpètua de Mogoda, de manera que compartissin costos sense afectar el dret dels ciutadans a arribar a la feina. I és que, ara, un ciutadà de Sabadell que treballi a Barberà del Vallès, en no disposar del servei de bus d’aquest municipi, es veu obligat a baixar fins a Sant Andreu Arenal (Barcelona) en tren, agafar a Fabra i Puig un dels pocs busos que arriben a Ripollet i, finalment, caminar més de mitja hora fins el seu lloc de treball. És a dir, el trajecte Sabadell-Barberà del Vallès requereix més de dues hores, sense comptar que els horaris del bus Sant Andreu-Ripollet poden no ser compatibles amb els de la feina, en haver-hi també molt poques expedicions.

En aquest sentit, Albert Parés, de la PTP, reclama la creació de l’Entitat Metropolitana del Transport del Vallès Occidental que gestioni tot el transport públic de la comarca, com ja fa l’EMT (ara AMB) a la zona 1 de l’ATM. Així, el transport bàsic per als ciutadans no dependria de la bona voluntat o del pressupost d’un determinat ajuntament. És el cas de les línies urbanes que, com les porten als polígons industrials de Barberà del Vallès, tenen una importància cabdal. D’aquesta manera no es decidirien des d’un despatx de Barcelona les línies interurbanes que només donen servei al Vallès i seria possible eliminar les anacròniques prohibicions de passatge quan fan recorreguts urbans.

Foto: David B.

Preguntat sobre la qüestió, l’Ajuntament de Barberà del Vallès ha informat que “el servei pels polígons per conveni amb la Generalitat de Catalunya a través de l’Autoritat Territorial de la Mobilitat, en aquest cas concret l’ATM, està habilitada per treballar 11 mesos, i que precisament les expedicions estan fora de servei al mes d’agost. Aquest servei extra suposa un esforç econòmic important per part d’aquest Ajuntament, que als anys 2008 i 2009 es va poder realitzar, però que ja fa dos anys no es va poder oferir”.

Manifesta, a més, que “aquest Ajuntament ha fet un esforç tècnic per tal de poder optimitzar la línia de transport del municipi per establir un servei de pas pels polígons industrials, així com un estudi econòmic acurat per tal de poder assumir els costos corresponents. Donada la situació econòmica en què ens trobem, i atenent al conveni anteriorment esmentat, s’estableix que l’extensió de la línia cap als polígons, tal com ja es preveu a la informació als usuaris del servei (horaris i plànols de les parades i de la pàgina web de l’Ajuntament i de l’empresa Sarbus), quedi fora de servei durant el mes d’agost, per no poder assumir des d’aquest Ajuntament la despesa extra que suposa”.

I acaba dient: “Hem esperat fins l’últim moment, amb l’esperit d’esgotar totes les possibilitats per tal de poder donar una altra solució al que plantegen. Tot i això, donarem trasllat de les queixes a l’ATM, perquè estudiï la incidència que ens planteja, determini la necessitat d’aquest servei i prengui les mesures oportunes per solucionar de la millor manera aquesta incidència. Aquests Serveis Tècnics treballaran en el possible per la millora dels serveis”.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

One thought on “L’odissea d’arribar a la feina a l’agost

  1. Pingback: Bitacoras.com