La ruta «turística» del bus L10

 

A Barcelona s’utilitza l’expressió “fer més voltes que el 29”, que es va fer popular fa més de mig segle gràcies al recorregut circular d’aquesta línia de tramvia que envoltava Ciutat Vella, la qual cosa resultava molt interessant per a aquells que volguessin passar l’estona veient la ciutat.

Una cosa semblant és el que succeeix actualment amb algunes línies de l’EMT. Si bé en el seu dia els seus recorreguts tortuosos podien tenir certa lògica, per la voluntat de connectar els barris perifèrics amb el centre urbà del seu municipi o amb la seva estació de metro o de Rodalies de referència, ara per ara en molts casos no tenen sentit, gràcies a la implantació del Trambaix i del Trambesòs i a l’ampliació de la xarxa de metro al Barcelonès Nord.

Algunes de les línies que mereixen una reestructuració al Baix Llobregat són, per exemple, la 95, l’L46 i l’L10. Avui parlarem d’aquesta última. I és que, com podeu comprovar a la imatge que encapçala aquest article, es retorça una i altra vegada al seu pas pel Prat de Llobregat fins acabar creant un peculiar recorregut zigzaguejant o en “S” que, sí, arriba a tots els barris, però a costa de prolongar excessivament i innecessària el temps de viatge d’aquells que la utilitzen.

El problema, però, és que aquest no és l’únic tram en què la línia de bus L10 dóna voltes i més voltes per l’interior d’un barri, perjudicant als qui pretenen utilitzar-la per anar d’un municipi a un altre. Perquè, no ho oblidem, aquesta és una línia interurbana que ha de garantir la connexió entre Sant Just Desvern, Sant Joan Despí, Esplugues de Llobregat, Cornellà de Llobregat, L’Hospitalet de Llobregat i El Prat de Llobregat. Lamentablement, sovint entre aquests sis municipis, que sumen més de 500.000 habitants, no hi ha una alternativa en transport públic més competitiva que aquesta línia.

Així, per satisfer els interessos locals dels municipis per on passa, s’ha anat ampliant progressivament el recorregut de la línia L10 de bus a base d’obligar-la a endinsar-se en diferents barris, com si d’un bus de barri es tractés. La imatge adjunta, que correspon al recorregut que fa per Esplugues de Llobregat i Sant Joan Despí, dóna bona mostra d’això.

Exagerant una mica, podríem arribar a dir, doncs, que pràcticament mig Baix Llobregat té una parada de la línia L10 de bus davant de casa. Això, lluny de ser un avantatge, es converteix en un inconvenient, ja que els trajectes s’eternitzen, arribant a durar, de cap a cap, més d’una hora i mitja, sense que hi hagi, com hem comentat, una manera més ràpida d’arribar en transport públic. Així les coses, els abnegats usuaris assumeixen amb resignació que la línia L10 farà voltes i més voltes abans d’arribar al seu destí, com si del Dragon Khan es tractés.

Des d’ecomovilidad.net Barcelona creiem que ja fa temps que l’EMT hauria d’haver emprès la tasca de reformular la xarxa d’autobusos per fer-la més racional, àgil, eficaç i eficient. Una reformulació que hauria d’haver-se produït arran de la implantació del Trambaix, però que no acaba d’arribar. I és que el tramvia i la prolongació del metro han generat nous pols d’atracció de mobilitat, els quals actuen com a punts d’enllaç amb les línies de bus, fomentant la intermodalitat. No té sentit, doncs, que la xarxa d’autobusos obviï la implantació d’aquestes importants infraestructures i que es mantingui pràcticament igual a com era fa una dècada.

En breu plantejarem com podria donar-se un servei més directe als usuaris de la línia L10 d’autobús sense afectar de manera significativa a la seva cobertura territorial. Avancem, però, que garantir i potenciar la intermodalitat entre aquesta línia i el Trambaix, les línies L1 i L5 de metro, la línia L8 de FGC i Rodalies és, al nostre parer, un element primordial que sortiria reforçat si s’apliqués la nostra proposta.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

3 thoughts on “La ruta «turística» del bus L10

  1. El més trist és que a Badalona hi ha linies que van directes (com la B-30) que van recte, pero si tens en compte el temps d’espera arribes abants caminant mitja hora que esperant el bus, en especial pel temps que es mengen en parades i semáfors.

  2. Efectivament, algunes línies semblen dissenyades per a garantir el «porta a porta» a la gent gran. No dic que no calgui tenir-los en compte, però això no ha de fer que la resta de la població acabi optant per anar caminant perquè arriba abans.

    De fet, jo per Cornellà (on vivia) i Esplugues (on visc) em moc pràcticament sempre a peu perquè les distàncies són asumibles a peu. Si, a sobre, alguns autobusos fan recorreguts com els descrits, res em convida a agafar-los.

    Malauradament, la línia L9 de metro farà tanta volta com la línia L10 de bus, però amb l’inconvenient del cost de construcció del metro i sense que poguem canviar el seu recorregut en el futur. Anem malament…

  3. Ah, potser ara que s’inaugurará la L9 que fa volta per tot el Prat (inspirat per aquesta linia? :P) per la zona mes externa, sortirá a compte mantenirla per conectar rápidament els barris amb el metro 😛

    Sembla que s’ha decidit que l’autobús és el vehicle per que els avis no caminin massa, no per portar la gent als llocs. Si estém així, potser és millor fer uns transports especials gratuits per avis que facin la volta al poble sota demanda cada hora o mitja hora ambun microbus.

    Una cosa similar pasa a Bigues i Riells. el bus Riells – Barcelona triga 50 minuts una hora si fa no fa en tot el recorregut. Mentrestant el bus «municipal» fa la volta per tot el poble, escoles, institut, urbanitzacions i després va a Granollers, trigant 40 minuts, a part que els horaris no concorden amb el directe de Barcelona, aixi que si vius lluny del carrer principal vas has de fer la volta.