Rodalies, a contracorrent el dia de la Mercè

Un cop acabada la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura, que ens ha mantingut ocupats als que defensem els desplaçaments a peu, en bici i en transport públic, volem prestar atenció a un fet que passa desapercebut per a molts i que es repeteix any rere any durant la festa major de Barcelona. Ens referim a la important reducció de l’oferta de Rodalies el dia de la Mercè, per no ser feiner a la ciutat comtal.

Emparant-se en la menor afluència de passatgers que es registra cada 24 de setembre, Rodalies ha decidit enguany, com en anys anteriors, que aquest dia el servei que s’oferiria seria el mateix que un festiu. Aquesta decisió no té en compte, però, que a la majoria dels milers de centres de treball i d’estudi que hi ha dispersos a l’àrea metropolitana (indústries, oficines, centres escolars, hospitals…) el 24 de setembre és un dia com qualsevol altre. És que potser no fan servir Rodalies els qui treballen al Baix Llobregat, al Vallès Occidental o al Maresme? És que és un dia especial per als que, residint a Barcelona, treballen a un altre municipi de l’àrea metropolitana i només poden anar amb Rodalies?

Així, si bé és cert que Barcelona és el nucli de Rodalies, aquesta no deixa de ser només un dels 80 municipis a què aquest operador presta servei, de manera que el 24 de setembre les necessitats de mobilitat es mantenen pràcticament intactes entre la resta dels més de 200 municipis que integren l’àrea metropolitana. No entenem, doncs, que per ser festiu a Barcelona el 24 de setembre els qui hem d’anar aquest dia, com qualsevol feiner, d’un punt a un altre de la xarxa de Rodalies, estant ambdós fora de la ciutat comtal, haguem en molts casos de matinar bastant més per la menor oferta de trens i, en cas d’haver de fer transbord entre línies de Rodalies, invertir probablement més temps a fer el trajecte. No obstant això, hi ha una cosa encara pitjor… En establir per al 24 de setembre horaris de festiu a tota la xarxa de Rodalies aquells que comencen a treballar d’hora poden trobar-se que aquest dia els resulta impossible arribar a temps o han de buscar un transport alternatiu.

La mobilitat durant la Mercè varia, però això no vol dir necessàriament que es redueixi. Per atendre la demanda de transport que es genera en aquestes dates, tant el metro, com el tramvia i les línies urbanes de FGC van oferir servei ininterromput durant 91 hores, concretament de les 5:00 h del dijous 23 fins a la mitjanit del diumenge 26, assolint-se al metro el rècord d’usuaris en festiu precisament el divendres dia 24. Mentre això succeïa, Rodalies no només no se sumava al servei non-stop, sinó que reduïa notablement la seva oferta de trens.

Així, les més de 500 activitats que es van programar en diferents espais de Barcelona al llarg del 24 de setembre requerien d’un servei ferroviari que s’adequés a les necessitats de mobilitat que es generen. No s’haurien d’organitzar, per exemple, grans concerts gratuïts amb cantants de prestigi al centre, que mobilitzen a milers i milers de barcelonins, però també a ciutadans de l’entorn metropolità, si l’oferta de Rodalies és insuficient o, fins i tot, inexistent quan acaben aquests.

El fet que els problemes pels horaris de Rodalies cada 24 de setembre es generin un cop l’any i que els perjudicats siguin dispersos (usuaris amb necessitats, destinacions, horaris i alternatives de transport no homogènies: des de qui pot adaptar l’horari de la seva jornada laboral i té alternatives a Rodalies fins a qui no pot fer ni una cosa ni l’altra) impedeix que puguin organitzar-se per reclamar mesures que garanteixin un servei mínimament adequat el dia de la Mercè.

Rodalies i el Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya haurien de ser sensibles a les necessitats de transport que es mantenen intactes el 24 de setembre per a aquells que no tenen com a destinació en els seus viatges la ciutat de Barcelona i establir per a aquesta data una oferta de transport que permeti als usuaris anar a treballar com qualsevol altre dia. Si Rodalies sap adaptar-se a les necessitats que es creen a Sitges durant el Carnaval, hauria de fer el mateix cada 24 de setembre amb motiu de les festes de la Mercè a Barcelona.

No té sentit, per exemple, que el 24 de setembre no arribi a Martorell (la capital industrial del Baix Llobregat), procedent de Barcelona, cap tren de Rodalies fins a les 7:11, quan un feiner qualsevol ho fa a partir de les 5:58, ni que el primer tren que uneix Sant Celoni i Maçanet-Massanes, a la línia R2 de Rodalies, arribi a aquesta última a les 9:57, si bé un feiner ho fa a les 6:48. Tampoc no és lògic que el primer tren que uneix Sabadell i Terrassa amb Manresa, a la línia R4 de Rodalies, arribi a aquesta última a les 9:00, en lloc de fer-ho a les 7:24, com qualsevol feiner.

Per analitzar l’abast dels inconvenients que pot arribar a generar el fet que el 24 de setembre tota la xarxa de Rodalies tingui el mateix horari que un diumenge, hem imaginat aleatòriament diferents rutes d’anada i tornada en què no hi hagués alternativa ferroviària (excloent sempre com a destí Barcelona, per ser festiu) i ens hem plantejat si un dia qualsevol es podria arribar abans de les 7:00 a la destinació i si això podria fer-se també el dia de la Mercè. Per procurar un espectre divers, hem planificat rutes a totes les línies, encara que donant més pes a aquelles amb més passatgers, i establint tant recorreguts que poden fer-se amb una sola línia de Rodalies com altres en què cal fer transbord. Les rutes analitzades han estat les següents: entre Martorell i Vilafranca del Penedès, entre Cornellà de Llobregat i Montmeló, entre Blanes i Mataró, entre Badalona i el Prat de Llobregat, entre Viladecavalls i Sabadell Centre, entre Gavà i Sitges i entre Santa Perpètua de Mogoda i Granollers-Canovelles, i els seus respectius recorreguts de tornada.

Una vegada estudiat cadascun dels casos es pot constatar que en un dia feiner qualsevol a 12 dels 14 recorreguts seleccionats a l’atzar es podria arribar a la destinació a les 7:00 o abans, mentre que el 24 de setembre això no va ser possible a 5 dels 14 casos. Tot i que aquesta mostra no és científica (ni pretén ser-ho), sí que ens ajuda a constatar que per a un nombre no menyspreable de persones el fet que el 24 de setembre Rodalies adoptés horaris de festiu va suposar un greu perjudici. Perquè, no ho oblidem, qui utilitza Rodalies a primeríssima hora del matí ho fa, sovint, per motius de treball i perquè no disposa de cotxe.

Per això, per evitar els gravíssims inconvenients que per a aquest tipus d’usuaris té l’establiment dels mateixos horaris que un dia festiu, al nostre parer Rodalies hauria d’adaptar de cara a l’any que ve els seus horaris el dia de la Mercè d’acord amb els següents criteris:

Mantenir els primers trens del matí per garantir que tots els usuaris de Rodalies poden anar a treballar com qualsevol altre dia.

Establir en hora punta uns horaris de pas a mig camí entre un festiu i un feiner, garantint com a mínim al voltant del 50% del servei d’un dia laborable.

Adaptar l’oferta de transport durant la resta del dia a la demanda que generen els actes més multitudinaris de la festa major de Barcelona, procurant garantir que els ciutadans de l’àrea metropolitana que han arribat a la ciutat comtal amb Rodalies puguin marxar amb aquest mateix operador, si cal afegint trens a última hora de la nit, com es fa durant la celebració del Carnaval de Sitges.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

6 thoughts on “Rodalies, a contracorrent el dia de la Mercè

  1. Es una práctica frecunte que los operadores utilicen las fiestas locales como si fueran nacionales. En Madrid se empieza a notar ligeramente (no tanto como en Bcn) ya que cada vez más empresas tienen sus sedes fuera de la capital.

    Por otra parte, no sé si allí pasará igual, pero en el núcleo de Madrid se da el caso de que siempre que hay un «puente» (sea o no oficial) Cercanías elimina su hora semi-punta, funcionando con unos horarios similares a los de sábados y domingos, pero con trenes en doble composición «para que no se note». No me parece mal, ya que en estos puentes la ocupación baja notablemente, pero podrían avisarlo en los horarios y no hacerlo de tapadillo. A los viajeros y/o clientes no nos gusta que nos mientan.

    A propósito, no recuerdo en qué pais, cualquier gran evento como conciertos, espectáculos etc. tiene que venir acompañado de un Plan de Movilidad para ser autorizado. Curioso, verdad?

  2. Totalment d’acord. És una vergonya que per la Mercè hi hagi horaris de festiu. Hi ha molta gent en aquest país que encara no s’ha assabentat que hi ha vida intel·ligent fora de Barcelona. Encara que pugui semblar increïble per un barcelonocèntric hi ha gent que viu i treballa fora de Barcelona i fa servir el tren cada dia per anar a treballar.

    Només una petita rectificació a l’article: el campus de la UAB de Bellaterra fa les festes locals de Barcelona. És a dir, que el dia 24 de setembre «només» hi havia classe al Campus de Sabadell (Empresarials i Informàtica), que en aquest cas segueixen les festes locals de Sabadell.

  3. Totalmente de acuerdo, y los trenes debería adaptarse los fines de semana y que el último pase a las 12 o mas tarde. No sólo por los que van de fiesta o apuran, también por los que han de combinar entre otras ciudades, porque és imposible ir a una simple cena con un amigo en tren.