Canvis a Rodalies un any després del traspàs (i 3)

Per acabar el nostre anàlisi sobre el primer any en què la competència sobre Rodalies va ser traspassada a la Generalitat de Catalunya, parlarem de les diferents millores que s’han introduït als horaris.

Volem destacar en primer lloc que alguns trens que fins fa uns mesos feien recorreguts de caràcter tècnic i, per tant, no admetien passatge van començar, a partir del març, a donar servei als viatgers fins arribar a cotxeres. D’aquesta manera s’optimitzen els recursos, ja que aquests trens havien de fer el trajecte igualment, i a la vegada s’amplia l’oferta en franges horàries amb una baixa freqüència de pas.

Per altra banda, cal tenir present que a la línia R1 s’ha millorat l’oferta tant de L’Hospitalet de Llobregat a Mataró com a la inversa amb la incorporació d’una nova expedició per sentit a darrera hora del dia.

A les línies R2, R2 Nord i R2 Sud, però, les millores han estat encara més importants. Així, per exemple, a la línea R2 s’ha establert una nova circulació entre Castelldefels i Granollers Centre i una altra en sentit invers, ambdues sobre les 22:00 hores. Per altra banda, a la línia R2 Nord s’ha afegit una nova expedició a l’aeroport del Prat de Llobregat a primera hora del matí amb l’objectiu de satisfer les necessitats tant dels treballadors de l’aeròdrom com d’aquells que han d’agafar els primers vols del dia. Finalment, per la nit a la línia R2 Sud s’han establert dues expedicions més amb destinació Estació de França, concretament una procedent de Sant Vicenç de Calders i una altra amb origen a Castelldefels.

Pel que fa a la línia R3, cal dir que al març es va establir un tren semidirecte per sentit entre Barcelona i Puigcerdà, amb només dues parades intermitges, a Vic i Ripoll, i que circula de dilluns a divendres. D’aquesta manera el temps de viatge entre aquests municipis es redueix significativament i arriba a ser inferior a les dues hores i mitja.

Finalment, a la línia R4 la millora als horaris al llarg del 2010 també ha sigut significativa, ja que, per exemple, al març s’ha reforçat el servei els dissabtes i festius entre Martorell i Vilafranca del Penedès, amb la finalitat que, com durant els dies feiners, circulin dos trens per hora i sentit. Això no obstant, aquesta no ha estat l’única millora en aquesta línia. Així, doncs, a mitjans de desembre es van establir dues expedicions més (una per sentit) entre Martorell i Terrassa al voltant de les 21:00 hores, es va ampliar l’origen o la destinació de quatre trens per oferir un millor servei a les estacions ubicades als extrems de la línia i es van reorganitzar els horaris a partir de les 21:00 hores amb l’objetiu que durant els feiners el temps d’espera a darrera hora del dia no superés els 30 minuts.

En definitiva, com hem constatat al llarg dels tres articles en què hem analitzat els canvis que ha viscut Rodalies durant el 2010, el balanç que podem fer del primer any de traspàs és positiu, tot i que encara queda molt per fer. Confiem que el nou Conseller de Territori i Sostenibilitat continuï amb el camí emprès per l’equip que dirigeix actualment Rodalies de Catalunya.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

4 thoughts on “Canvis a Rodalies un any després del traspàs (i 3)

  1. I t’has descuidat el «Tren blanc» els caps de setamana a la R3 per accedir a l’estació d’esquí de la Molina:
    «Aquest nou servei surt de Barcelona Plaça de Catalunya a les 6.10h i arriba a La Molina a les 8.43h. El tren realitza la tornada des de La Molina a les 17.50h, amb arribada a Barcelona Plaça de Catalunya a les 20.26h.»

  2. Pingback: Bitacoras.com
  3. Creo que lo mas destacable en horarios es que no se cumplen en absoluto los que están colgados en las paradas, como mínimo en la R1 es así, y no es que sea nada nuevo, pero si me atrevería a decir que las frecuencias actuales anunciadas son menos que las que indicaba el horario. Aparte que las obras de la Sagrera ha reducido su velocidad. Y se hechan de menos los trenes desviados de la R4.

    Lo cierto es que en general parece ser mas lenta, tanto que el metro ha pasado a ser mas competitivo, en especial si hay que hacer transbordos, y con la ampliación al centro de Badalona, todavía mas, entre otras cosas porque los autobuses paran mas cerca (pero se notaba ya antes). Lo cierto es que he pasado de ir siempre en tren a ir siempre en metro (tardando igual o menos, pero con mas frecuencia y menos llenos como latas de sardinas).