Es llença el Plan Nacional de Mejora de la Calidad del Aire

Fa uns dies el Consell de Ministres aprovava el Plan Nacional de Mejora de la Calidad del Aire (PNMCA) amb la finalitat d’impulsar una sèrie d’actuacions que millorin l’aire que respirem mitjançant el compromís de les diferents Administracions Públiques.

Segons el que ha expressat el Ministeri de Medi Ambient, Rural i Marí aquest pla pretén com a darrer fi aconseguir que els centres de les ciutats es trobin menys contaminats, sobretot quan els nivells de NO2 i les partícules en suspensió sobrepassen els límits permesos. En definitiva, millorar l’aire que respirem i per extensió la salut de les persones. D’aquest mode s’han establert unes 90 mesures que mitiguin aquests contaminants, no essent coercitives, sinó més aviat de sensibilització.

Les mesures que s’han establert són en primer lloc de seguiment i monitorització de la contaminació, a la vegada que als ciutadans se’ls dota d’una plataforma on puguin consultar aquestes dades en temps real. Per altra part s’establirà un pla en què les estacions de mesurament de contaminants s’ubiquin de forma correcta, de manera que es tendeixi a la recerca d’unes dades homogènies i comparables entre les diferents ciutats. A més, servint-se de mitjans de comunicació, es realitzaran campanyes de sensibilització, tot i que sens dubte les mesures més importants d’aquest pla se centren en el trànsit. En aquest àmbit es pretén crear Zones Urbanes d’Atmosfera Protegida en què es limiti la circulació de vehicles en funció d’un etiquetatge que identifica els cotxes segons el grau de contaminació.

Aquest etiquetatge arriba a restringir l’accés a aquells identificats amb el color vermell i el número 1, possiblement els fabricats abans de 1992, i intenta promoure l’ús de vehicles elèctrics o híbrids. No obstant, aquestes mesures de restricció dependran de cada ajuntament. Així mateix es potenciarà que les ciutats siguin més verdes implantant accions com el carpooling, la creació de plataformes reservades per als autobusos, un major ús de les bicis a la ciutat o la limitació de velocitat en els accessos a les ciutats. No es descarta a més que pugui establir-se un peatge urbà. Aquestes mesures tenen un termini de dos anys, per la qual cosa al 2013, en funció del compliment o no d’elles i de les necessitats que sorgeixin, aquest pla haurà d’actualitzar-se.

Si bé aquest pla posa a nivell nacional les bases per establir unes actuacions comunes per aconseguir un aire de qualitat, es troba a faltar que aquestes mesures siguin coercitives en lloc d’establir unes línies bàsiques d’actuació. Tots sabem que, tot i que les ciutats continuen presentant nivells elevats de contaminació, les úniques mesures que s’esperen són que les pluges esborrin tot aquest rastre. Per això el fet d’establir sancions, línies específiques i concretes de treball farien que les corporacions locals es prenguessin més seriosament la necessitat d’oferir als seus veïns un espai on es respiri l’aire menys contaminat possible sense pròrroga o moratòria alguna.

Sobre el autor
Licenciado en Administración y Dirección de Empresas. Estudiante de máster en Marketing y Comunicación en la Universidad Europea

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

One thought on “Es llença el Plan Nacional de Mejora de la Calidad del Aire

  1. Pingback: Bitacoras.com