Per què votar l’opció B a la consulta de la Diagonal?

L’alternativa que proposa l’Oficina Tècnica de la Diagonal com a opció B, consistent en una rambla central, presenta els següents punts forts:

1. Major comoditat per als residents i més possibilitats de comerç. Les voreres dels costats de les edificacions tenen una amplada de 8 m, pel que permeten crear espais de passeig, d’estada, de joc, terrassetes de bars i restaurants, i conviden a passar pel costat de les façanes, el que pot generar un major moviment per al comerç.

2. Més diversitat d’activitats dels vianants. El fet de crear una rambla provoca que l’espai principal destinat al vianant tingui una major dimensió, amb el que les persones poden fer diverses activitats (passejar el gos, caminar, seure, jugar o patinar) sense destorbar-se les unes a les altres.

3. Major comoditat en creuar la Diagonal transversalment. Els vianants poden creuar més còmodament la calçada, ja que es redueixen els trams que s’han de creuar en un mateix cicle semafòric.

4. Més capacitat i més seguretat de les andanes del tramvia. La capacitat de les andanes i les estacions del tramvia no es veu limitada per l’espai que s’hi destini inicialment, ja que en trobar-se les andanes inserides en la rambla es permeten tramvies de doble composició i la rambla disposa d’espai suficient per encabir tantes persones com sigui necessari. Per altra banda, tenint en compte que els infants són usuaris del tramvia, l’opció B elimina la possibilitat que les andanes se situïn entre un carril de circulació i la via del tramvia.

5. Més seguretat al carril bici. Amb el format de rambla s’ofereix un espai segregat i segur per als més petits, ja que no es coincideix amb la circulació motoritzada.

6. Més arbrat. Segons indiquen els experts, la salut de l’arbrat actual és pèssima, per tant a mig termini tots els arbres haurien de ser reemplaçats. Amb l’opció B es guanyen més de 300 arbres respecte de la situació actual.

7. La distribució urbana de mercaderies no molestarà la resta de vehicles. Les operacions de càrrega i descàrrega és millor que s’efectuïn als xamfrans, com a la resta de la ciutat, per tal de no destorbar la circulació dels altres vehicles, ja siguin motoritzats o bicicletes.

8. Major connectivitat per al vehicle privat. El vehicle privat pot circular per tota la Diagonal, amb un carril per sentit, ja que no es restringeix el pas només a veïns o a distribució de mercaderies.

9. Més seguretat per al vianant. Amb la rambla s’eviten els girs des de la calçada central o les laterals que interfereixen de forma directa en la seguretat dels vianants als encreuaments.

10. Major versatilitat a l’hora d’adaptar la urbanització a l’oferta i demanda del tramvia. Tot i que el cost del tramvia amb l’opció B és una mica superior (65 M€, en lloc de 55 M€ que costa l’A), a causa de la duplicitat d’estacions, la flexibilitat que aporta el fet de disposar de tota la secció de rambla com a estació evitarà en un futur possibles obres d’ampliació de les estacions.

11. Experiència exitosa com a tipus de secció. L’opció B representa la continuïtat del tram de Diagonal entre Glòries i el mar, tram que ha estat tot un èxit quant a utilització de la rambla per part del vianant i la bicicleta.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

3 thoughts on “Per què votar l’opció B a la consulta de la Diagonal?

  1. Aun con niños o bicicleta no creo que hubiera problema para cruzar la calle completa sin que te pille enmedio, cosa que en todo caso tampoco es que no pudiera pasar en una rambla y si el tema es aceras anchas para terraza sigo pensando que le sentaba mejor la A por precisamente poder estar mas hacia el centro que en una rambla aislada.

    Vale la pena seguir con ello, porque se tendrá que hacer un nuevo proyecto, y con o sin reforma, el tranvía tiene que pasar, es un tema de la ATM y la Generalitat, no una decisión a hacer por el ayuntamiento solo.

  2. Estoy de acuerdo con algunas de las cosas que apuntas. Aunque ahora ya qué más da!! Obviamente, la defensa de la B no destacaba los contras…
    Comentarte:
    – parar en un semáforo entre coches y vías del tram no es algo fácil ni seguro si vas con bicicleta o niños
    – Passeig de Gracia jamás se pareció a la opción A, no sé a quién se le ocurrió compararlo, pero el comentario impresionó a los comerciantes que veían unos leureles más con la A…
    – el tramo ‘Diagonal Mar’ como comentas, supongo que te refieres al tramo Glòries – Fòrum, no tiene aceras de 8m tocando la edificación ni tiene apenas comercio en las plantas bajas, así que no me parece justo relacionar la opción B con la poca vida comercial (además, hay dos centros comerciales ya consolidados antes de abrir este tramo de Diagonal).

    Bueno, no sé ni para qué contesto, vámonos todos a llorar un rato…

  3. Las paradas del tranvia en via simple ya están preparadas para trenes en doble composición (incluso más que algunas en las que al salir te encuentras con un arbol o una farola como en esas viles paradas de autobus). El carril bici directamente junto a la marquesina (en meridiana con vias juntas y salida exterior incluso hay barreras que cortan el paso). En las marquesinas simples además hay que colocar una mampara de cristal contra lluvia que dificulta el acceso, en especial a la maquina de billetes. Al final el area para usuarios entre mampara, carril bici y árboles acaba dando mucha menor capacidad.

    Los chamflanes en Diagonal brillan por su ausencia, de hecho hay calles transversales que se cruzan en la Diagonal y es precisamente ahí donde no hay chamflanes de toda la calle y donde los hay o bien hay una plaza o se usan para girar. De hecho la auséncia de chamflanes debería facilitar el paseo por las aceras, la rambla es una solución para evitarlos más que otra cosa. Aparte la longitud entre calles en Diagonal es mayor (por aquello de ser la hipotenusa) y dificilmente podría haber chamflanes cada menos de dos calles.

    Y por supuesto se cruzan antes seis carriles que seis carriles y una rambla, se cruzan en 20 segundos a velocidad lenta, 2,8 km/h, se obliga a esta gente a cruzar en dos tramos, total 110 segundos para cruzar Diagonal. Y si está junto a la parada, se puede uno parar en el andén a medio cruzar.

    Aparte parece que el carril central de B podría ser para trafico general, no solo bus y taxi, cumpliendo mejor al apartar coches que se paran, etc..

    La opción A es bastante superior en casi todos los aspectos, el único quizá el de las terrazas, pero no son tan apetecibles con dos carriles de coche y autobús al lado + tranvia, es para calles más pacificas con un carril y en medio de la rambla para que el camarero pueda cruzar, como La Rambla, Rambla Catalunya o Rambla del Raval. En cambio si que hay en Passeig de Grácia, un boulevard que aun con bastantes carriles enmedio, el acceso del camarero y la anchura lo hace factible.

    Yo creo que no hay color en una zona con comercios densos junto a la via, el tramo Diagonal mar está mucho más desierto y si no fuera por bicis tranvia poca gente habría enmedio.