Fem 3 anys: 25 coses que probablement no saps sobre ecomovilidad.net

A1 Ecom 3 años

Tal dia com avui, fa tres anys, neixia l’edició barcelonina d’ecomovilidad.net. Ens uníem així a les edicions de Madrid, Granada i Canàries, que havien començat uns mesos abans.

Des del primer moment hem parlat sobre aspectes relacionats amb la mobilitat sostenible de Barcelona i la seva àrea metropolitana. Als nostres articles han tingut cabuda tant el transport públic, com la bicicleta i els desplaçaments a peu, i no només hem tractar qüestions d’actualitat (novetats i inauguracions, canvis en el servei i reestructuracions, etc.), sinó que també hem plantejat propostes en diferents àmbits.

Permeteu-nos que, per un dia, parlem de nosaltres mateixos i repassem algunes de les coses que probablement no sabeu d’ecomovilidad.net:

1. Aquest blog va començar el seu camí a Madrid, al juliol de 2009, amb dos editors. Actualment som unes sis persones les que estem al capdavant de les tres edicions que continuen funcionant, tot i que han escrit en elles, ja sigui regularment o de manera esporàdica, no menys de quinze persones diferents.

2. Tot i que la intenció inicial era fer un blog sobre la mobilitat sostenible de Madrid, només un mes després de nàixer ecomovilidad.net sorgia l’edició de Granada. Aproximadament mig any més tard, en col·laboració amb la PTP, va veure la llum l’edició de Barcelona, bilingüe (en català i castellà), amb la intenció que fos accessible no només per als lectors de la nostra àrea metropolitana, sinó també per als seguidors de les altres edicions.

3. Des que va nàixer ecomovilidad.net, la nostra edició ha publicat, amb aquest, 289 articles. Si els sumem a l’abundant producció dels nostres companys de Madrid i Granada, ecomovilidad.net ja supera amb escreix els 1.250 articles. Una xifra gens menyspreable…

4. L’edició de Madrid acostuma a publicar articles els dilluns, els dimecres i els divendres, mentre que els diumenges penja “La imagen de la semana”. Com que a Granada i Barcelona anem més escassos d’editors publiquem en funció de la nostra disponibilitat, que malauradament avui per avui és poca.

5. Alguns articles s’han passat mesos com a esborranys fins arribar a ser publicats. El rècord l’ostenta un article de Madrid que va passar un any i mig en aquesta situació. Les nostres innocentades, per exemple, s’acostumen a preparar amb setmanes o fins i tot mesos d’antelació, després d’una pluja d’idees en què participem tots els editors.

Primer disseny i algunes personalitzacions especials

6. El primer mitjà de coordinació entre editors va ser una llista de correu, que després es va complementar amb un Yammer. Actualment utilitzem un grup privat a Facebook, al qual recorrem especialment davant les qüestions més controvertides. En ell debatem i pengem els esborranys per tal que la resta d’editors opinin i facin propostes abans de publicar els articles.

7. L’edició madrilenya d’ecomovilidad.net ha aconseguit dues distincions per la seva tasca: el premi Muévete Verde, de l’Ajuntament de Madrid, i el premi a la Promoción del Transporte Público, del Consorcio de Transportes, i ha resultat finalista en el premi Bitácoras al millor blog social-medioambiental. La dotació d’aquests premis ha estat un diploma i una estàtua.

8. ecomovilidad.net mai ha tingut publicitat ni ha rebut subvencions o ajudes de cap entitat pública o privada. Tampoc ha publicat un article a petició d’una empresa. Les despeses que genera el web són sufragats pels editors. Si parlem sobre una empresa és perquè ens sembla una qüestió interessant.

9. Al llarg d’aquests anys ens han proposat, o fins i tot hem començat en proves, edicions a Canàries, Salamanca, Balears, Saragossa, València, Sevilla i Màlaga. Cap d’elles ha seguit endavant en no disposar d’un nombre suficient d’editors que les mantinguin actives i amb contingut de qualitat. No obstant, no descartem ampliar el nombre d’edicions més endavant.

10. La secció “La imagen de la semana” és un clàssic a moltes publicacions de WeblogsSL i es va decidir importar-la perquè un dels editors havia sigut bloguer en aquesta empresa.

11. Per un malentès i una errada en escriure-ho, el nom del nostre domini va estar a punt de ser ecomobilidad.net. I no, no pretenia ser un gest de complicitat cap a l’encara non-nata edició catalana.

12. La bústia d’ecomovilidad.net rep notes de premsa de diferents empreses, administracions i organismes. Entre ells, i sense que ens expliquem per què, de Salvament Marítim.

13. Hem rebut més de 10 CV per treballar a ecomovilidad.net, tot i que cap aspirant va acceptar unir-se a l’equip en saber que, com la resta d’editors, no cobraria res.

14. Degut a l’augment de visitants, hi va haver un temps durant el qual ecomovilidad.net es carregava des de dos servidors diferents. Ara tenim un servidor més gran.

15. Segons les nostres estadístiques, en els darrers mesos hem rebut visites des de Síria, Etiopia, Namíbia, Moçambic, Trinidad y Tobago i altres 100 països més.

16. ecomovilidad.net funciona sobre un sistema WordPress multilloc… excepte la nostra edició, per les dificultats que genera el gestor d’idiomes. Volem aprofitar l’ocasió per agrair als nostres companys de Granada i Madrid la paciència que tenen amb nosaltres per aquest tema.

17. La nostra plantilla ha estat dissenyada per nosaltres mateixos al 100 %. Al llarg d’aquests anys hem tingut tres dissenys diferents i, a més, l’edició de Madrid els ha personalitzat en moments puntuals per parlat de mobilitat nocturna o dels alts nivells de contaminació.

18. Només un dels redactors habituals d’ecomovilidad.net té cotxe propi, i l’utilitza poc. De la resta, la meitat no té carnet de conduir. Sí, es pot viure sense cotxe i fer una vida normal.

19. Quatre redactors d’ecomovilidad.net utilitzen la bicicleta com a mitjà de transport habitual i la resta l’utilitzen de manera ocasional.

20. Quan fa tres anys va nàixer ecomovilidad.net Barcelona, la T-10 costava 7,85 euros. Des de llavors el seu preu s’ha incrementat pràcticament un 25 %, fins als 9,80 euros, mentre que els sous han baixat o, en el millor dels casos, s’han mantingut estancats. Si a algú li serveix de consol, durant aquest mateix període el Metrobús madrileny (la targeta de 10 viatges no integrats tarifàriament) ha pujat més d’un 60 %.

Part de l'equip d'ecomovilidad.net al costat d'un autobús personalitzat que ens va prestar l'EMT de Madrid

Part de l’equip d’ecomovilidad.net al costat d’un autobús personalitzat que ens va prestar l’EMT de Madrid

21. Durant els més de tres anys de vida d’ecomovilidad.net només ha calgut esborrar uns pocs comentaris i bloquejar a algun troll. La immensa majoria dels nostres lectors, doncs, han sabut comportar-se.

22. Alguns editors habituals hem trigat més de dos anys en conèixer-nos en persona, i fins i tot amb algun col·laborador ocasional no ens hem arribat a veure mai, tot i escriure a la mateixa edició.

23. Entre els seguidors d’ecomovilidad.net Barcelona trobem l’alcalde, Xavier Trias, tot i que, a la vista dels fets, no sembla que ens tingui massa en compte…

24. Diferents mitjans de comunicació s’han fet ressò de les nostres propostes. És el cas, per exemple, d’Europa Press i dels diaris gratuïts 20 minutos i ADN. A més, ecomovilidad.net ha participat en debats, fòrums, tertúlies radiofòniques i entrevistes a la televisió. Per la seva part, el Consorcio de Transportes de Madrid i el programa de LaSexta El Intermedio han utilitzat imatges i fotomuntatges elaborats expressament per al nostre blog.

25. Sempre estem disposats a ampliar l’equip i a establir noves edicions. L’únic que demanem és que t’agradi la mobilitat sostenible i que escriguis bé i sobre temes interessants. Si vols unir-te per a una col·laboració puntual o per crear una nova edició a la teva ciutat pots escriure’ns a [email protected].

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *