L’evolució del Nitbus (2)

Continuant amb l’anàlisi de la història del Nitbus que vam encetar fa uns dies, cal dir que durant la darrera dècada també s’han produït importants millores. Així, l’any 2005 es va produir una nova reestructuració al Nitbus, consistent en la creació, primer, de la línia N16 i, pocs mesos després, de la línia N17, que va beneficiar als ciutadans dels municipis del Prat de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Viladecans, Gavà i Castelldefels, així com als usuaris de l’aeroport.

Aquestes línies, tot i circular cada 60 minuts, es van coordinar horàriament entre elles i amb les línies N13 i N14, per tal que els usuaris dels esmentats municipis disposessin, com la resta d’usuaris del Nitbus, d’almenys un autobús que els apropés al centre de Barcelona cada 30 minuts. A més, amb la creació de la línia N17 es va suprimir, per innecesària, la línia 106 de TMB.

A la tardor del 2006 es van implantar noves millores. Per una banda, es va crear una nova línia, l’N5, i es van ampliar d’altres per fer-les arribar a zones de Barcelona, L’Hospitalet de Llobregat, Badalona i Montcada i Reixac per les quals encara no circulava cap autobús nocturn. A més, es van afegir noves expedicions a algunes línies per tal de no deixar franges horàries sense servei de transport i es van establir freqüències de pas de 20 minuts de dijous a dissabte a totes les línies del Barcelonès.

Al 2007, en una decidida aposta per millorar i fer més entenedora l’oferta del Nitbus entre els seus potencials usuaris, les 17 línies gestionades per Tusgsal i Mohn van passar a circular cada 20 minuts tots els dies de la setmana.

Aquesta històrica decisió va resultar especialment positiva per als ciutadans de Castelldefels, Gavà, Viladecans, Sant Boi de Llobregat i El Prat de Llobregat, en tant que significava un increment del servei, d’un dia per l’altre, del 200% a les línies N14, N16 i N17. A més, també al 2007 es van modificar els recorreguts de les línies N14 i N16 per tal d’escurçar el temps de viatge dels usuaris d’aquesta darrera i per tal que el Nitbus arribés a barris de Castelldefels que fins aleshores no en disposaven.

A més, gràcies a la coordinació horària, actualment es garanteix que els principals corredors del Barcelonès Nord i del Baix Llobregat disposin de, com a mínim, un autobús cada 10 minuts: el centre de Badalona amb les línies N2, N9 i N11, Santa Coloma de Gramenet amb les línies N6, N8 i N9, el centre d’Esplugues de Llobregat amb les línies N12 i N14, Sant Joan Despí amb les línies N12 i N15, Sant Boi de Llobregat i el centre de Cornellà de Llobregat amb les línies N13 i N14, el centre de L’Hospitalet de Llobregat amb les línies N13 i N15, Viladecans, Gavà i Castelldefels amb les línies N14 i N16 i El Prat de Llobregat amb les línies N16 i N17.

La darrera novetat que es va produir en aquest àmbit va ser la supressió, al 2008, de la línia 153, de manera que TMB va abandonar definitivament la gestió de part del servei nocturn de transport en autobús. Lluny de valorar negativament l’eliminació d’aquesta línia, des d’Ecomovilidad creiem que va ser una decisió encertada, pel fet que permeté crear una xarxa més eficient, ja que les línies N13 i N14, en tenir major freqüència de pas que la línia 153, cobreixen d’una manera molt més adient les necessitats dels veïns dels barris per on circulava aquesta darrera.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

7 thoughts on “L’evolució del Nitbus (2)

  1. Bueno, lo que venía a decir es que los 10 minutos son virtuales si no vas de centro a centro, es decir, que necesitas una linea específica. Y como cada ruta es un mundo, esos 10 minutos de ventaja se volatilizan incluso si vas al centro.

    A mi me gustaría un sistema como una raspa de pescado alrededor de Gran Via, donde podría haber un bus de gran capacidad, menso paradas y mayor frecuencia. Quizá la bifurcaría a partir de Espanya y Glories. O ir bifurcandolo y perdiendo «ancho» conforme se aleja y asi mejorar la frecuencia en las raspas. Finalmente a cierta altura torcer algunas y hacerlas paralelas a Gran Via al menos parte del recorrido, seguramente aprovechando calles que no tienen continuación, mientras que otras suban todo el camino hasta Collserola y el mar.

    Asi minimizar transbordos y garantizar una muy buena frecuencia en la espina dorsal de la red en la que transbordar, y recorridos rectos entre los puntos mas lejanos del area metropolitana, pasando por el mismo centro con la mayor oferta posible. Un esquema más parecido a retbus, vaya, pero garantizando un eje principal. También podría serlo la línea circular, pero sinceramente, el mismo hecho de ser circular le quita velocidad y a acabar haciendo dos transbordos en lugar de uno, aunque si puede asimilar algunos de los recorridos secundarios que comentaba.

  2. Un bus cada 10 minutos es ofrecer un servicio muy bueno. Pocas ciudades de Europa están a la altura de Barcelona en transporte nocturno.

    No te negaré, sin embargo, que el tiempo de viaje a menudo es excesivo, sobre todo para quienes no vivimos en Barcelona ciudad o para quienes tienen que hacer transbordo. Ése es, para mí, el gran reto que debe afrontar el Nitbus.

    Tengo el empeño personal de demostrar que con pequeñas mejoras, con la creación de alguna línea exprés, el servicio mejoraría mucho para quienes viven a 10 o 15 km del centro de Barcelona. Pronto pondremos algunos ejemplos…

  3. Decir que hay un nitbus cada 10 minutos suena muy bien, pero con la vuelta que suelen dar, sale mucho mas a cuenta esperar al que va mas directo que al que da vuelta.

    También decir que hay tres lineas en el centro de Badalona no es decir mucho, ya que no es ni de coña la zona mas poblada, ni tampoco la zona para salir por la noche (mas bien al contrario, muy muerto todo), las discotecas de Badalona están todas en un polígono en las afueras, sólo llega el Nibus 9, que da toda la vuelta por Santa Coloma, la ciudad en si no tiene una linea que la cubra de punta a punta, con lo que por ejemplo para ir de casa de mi abuela a mi casa toca esperar 10-20 minutos, 10 minutos hasta el centro, 10-20 de espera al otro autobus, 10 minutos de bus. Al final tardas lo mismo andando. Y desde luego en tiempo con el metro no puede competir.