57 i 157 fins a Collblanc: un pedaç que no convenç pràcticament ningú

Bus 157 CollblancDes de fa uns dies les línies 57 i 157 de bus arriben fins a Collblanc. Això es deu a les queixes que darrerament ha rebut TMB arran de la implantació, el passat 1 d’octubre, de la xarxa ortogonal d’autobusos.

Aquesta nova xarxa redefinia l’oferta de bus al llarg de l’eix del Carrer de Sants, suprimint el recorregut tradicional de les línies 57 (Cornellà-Pg. Marítim) i 157 (Sant Joan Despí-Pg. Marítim) i, en el seu lloc, creant la línia D20 (Pg. Marítim-Ernest Lluch) i els ramals 57 (Ernest Lluch-Cornellà) i 157 (Ernest Lluch-Sant Joan Despí). Segons va manifestar en el seu moment TMB, amb aquesta nova configuració es pretenia garantir la regularitat de la línia D20 i dotar-la de més velocitat.

No es va tenir en compte, però, que els nous traçats de les línies 57 i 157 no eren gaire competitius per als veïns de L’Hospitalet de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Sant Just Desvern i Sant Joan Despí, ja que havien d’agafar dos busos per poder arribar fins a Collblanc i, per tant, el trajecte acabava durant més que abans.

La solució adoptada ara amb el perllongament de les línies 57 i 157 no ens sembla, però, gaire encertada. És cert que suposa una millora per a aquells que, des del Baix Llobregat, volen anar al mercat de Collblanc o connectar amb la línia L5 de metro o amb altres línies de bus. També ho serà per a qui, d’aquí a uns anys, vulguin enllaçar amb les línies L9 i L10. Per a la resta, però, el canvi no haurà suposat cap millora.

De fet, entenem que la situació actual és la solució menys dolenta que s’ha trobat per acontentar, d’una o altra manera, a totes les parts. Cal tenir present, però, que:

– El perllongament de les línies 57 i 157 fins a Collblanc no satisfà les aspiracions dels usuaris ni dels ajuntaments del Baix Llobregat, ja que allò que reclamaven era el restabliment de l’antic traçat de les línies 57 i 157, i això no s’ha produït.

– Amb l’esmentat perllongament es referma la continuïtat de la línia 57, tot i la seva coincidència amb el Trambaix al llarg de pràcticament tot el seu recorregut. Per tant, tot i les retallades de serveis a TMB i la saturació d’altres eixos, es manté un bus amb escassa demanda i que resulta més lentamb pitjor freqüència de pas que el tramvia.

– Allò que haurien de reclamar, segons el nostre parer, els veïns i els ajuntaments del Baix Llobregat per on passen les línies 57 i 157 de bus és l’obertura com més aviat millor de l’estació Ernest Lluch de la línia 5 de metro i la construcció del ramal de la línia T3 del Trambaix entre Pont d’Esplugues i Rambla de Sant Just. D’aquesta manera l’accés a la línia 5 de metro seria molt més ràpid i còmode que ara.

– Amb el perllongament de les línies 57 i 157 fins a Collblanc ha empitjorat la seva freqüència de pas, que ha passat dels 10 als 13 minuts en hora punta. Per tant, l’enllaç amb el metro ara és més fàcil, però es perd pràcticament el mateix temps que quan el bus acabava a Ernest Lluch. Tampoc no s’ha resolt el fet que ara el servei a les línies 57 i 157 comença més tard que abans de la implantació de la xarxa ortogonal.

– La redefinició de les línies 57 i 157 ha implicat el desmantellament de l’intercanviador Ernest Lluch com a punt en què havien de confluir diferents línies de bus, tres línies de tramvia i una línia de metro. A l’espera que algun dia s’inauguri l’estació de metro, en aquest intercanviador ja només s’aturen el Trambaix i la línia D20 d’autobús, i l’enllaç entre ambdós no és gaire pràctic per als usuaris. Així, doncs, el que havia de ser el gran intercanviador que unís Barcelona amb el Baix Llobregat ha quedat reduït pràcticament al no res.

En definitiva, creiem que la decisió de perllongar les línies 57 i 157 fins a Collblanc no és gaire millor que mantenir-les a Ernest Lluch. La responsabilitat, però, és compartida entre TMB, els ajuntaments i els veïns. Sens dubte, convindria repensar a fons la qüestió per trobar una solució que satisfaci millor les necessitats dels usuaris.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *