Els trens semidirectes arriben a FGC amb comptagotes

Fa pràcticament dos anys parlàvem dels inconvenients dels anomenats “metros comarcals” implantats per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya al febrer de 2008.

Doncs bé, com vam explicar al gener d’aquest any, el pla d’ajust presentat per FGC preveia que a partir del juny se suprimirien alguns trajectes a la línia Llobregat-Anoia, la qual cosa permetria recuperar els serveis semidirectes i, en conseqüència, reduir el temps de viatge entre Barcelona i Manresa i Igualada en aproximadament 15 minuts, segons càlculs de la pròpia companyia. Finalment va ser el 28 de juliol quan es van modificar els horaris a FGC per incorporar aquesta novetat.

Un cop implantats els nous horaris, hem volgut comprovar si les expectatives generades fa uns mesos s’han complert. Per això, compararem els horaris que hi ha hagut durant la darrera dècada a les línies R5 (Barcelona-Pl. Espanya <> Manresa Baixador) i R6 (Barcelona-Pl. Espanya <> Igualada) amb els que estan en vigor des de fa un parell de setmanes.

L’evolució del servei d’FGC durant la darrera dècada

L’any 2003 es podia anar de Manresa Baixador a Barcelona-Pl. Espanya parant només a 15 estacions, mentre que des d’Igualada hi havia una parada més, arribant, per tant, a les 16. En ambdós casos, no obstant, el trajecte durava al voltant d’1 hora i 21 minuts. Quatre anys després, al 2007, el temps de viatge era pràcticament el mateix, però es feien dues parades més tant a la línia R5 com a l’R6, com a conseqüència de l’obertura de noves estacions.

Va ser, no obstant, a part del 2008, amb la implantació dels “metros comarcals” quan la situació es va agreujar considerablement. I és que a partir de llavors a la línia de Manresa ja s’efectuaven com a mínim 27 parades i el trajecte durava no menys d’1 hora i 29 minuts, mentre que a la línia d’Igualada la situació era encara pitjor, amb, en el millor dels casos, 28 parades i un trajecte que arribava a durar 1 hora i 38 minuts.

Amb els nous horaris fets públics a finals de juliol la situació millora, tot i que molt lleugerament, a la línia R5, ja que ara es pot fer el trajecte entre Barcelona-Pl. Espanya i Manresa Baixador en 1 hora i 27 minuts, efectuant 27 parades, mentre que a la línia R6 és encara pitjor que abans, en tant que cal destinar 1 hora i 39 minuts per arribar a Igualada i parar en almenys 29 estacions.

No obstant, amb els nous horaris s’han creat les línies exprés R50 i R60, que circulen només puntualment, els dies feiners, amb tres expedicions des de Manresa i tres més des d’Igualada a l’hora punta del matí, i tres expedicions més per ramal en sentit contrari a la tarda. Segons FGC, gràcies a aquestes expedicions s’haurien de retallar fins a 10 minuts de viatge entre Barcelona i Manresa, fins a 17 minuts quan el destí sigui Igualada i fins a 16 minuts si es va a Olesa de Montserrat.

Les dades, però, posen de manifest que amb la nova línia R50 es triga 1 hora i 22 minuts en anar de Barcelona-Pl. Espanya a Manresa Baixador, efectuant 18 parades, mentre que amb la línia R60 es pot anar de Barcelona-Pl. Espanya a Igualada en 1 hora i 23 minuts, parant a 19 estacions. En conseqüència, el trajecte es redueix menys del previst: en concret, 7 i 15 minuts, respectivament. La reducció per al trajecte fins a Olesa de Montserrat no arriba ni de lluny als 16 minuts anunciats, en tant que queda en només 3 minuts amb la línia R5 (és a dir, en la immensa majoria dels trajectes) i en 7 minuts quan s’agafi un dels poquíssims trens de la línia R50.

Conclusions

Com es pot comprovar, ni tan sols amb les línies R50 i R60 s’assoleixen actualment els valors registrats l’any 2003 per les línies R5 i R6 (15 o 16 parades i al voltant d’1 hora i 21 minuts de trajecte), tot i que sí es donen paràmetres molt similars als obtinguts al 2007, amb un promig de 18 parades i 1 hora i 22 minuts de viatge.

No obstant, aquesta conclusió, sense un aclariment al respecte, podria induir a error. I és que hem de tenir en compte que fins l’any 2007 aquests resultats, acceptables pel que fa a la durada del viatge i al nombre de parades efectuades, els assolien tots els trens de les línies R5 i R6, mentre que actualment els aconsegueixen només els trens de les línies R50 i R60. Tot i que sembli un detall poc rellevant, estem dient que fins l’any 2007 circulaven 497 trens semidirectes a la setmana a la línia Llobregat-Anoia d’FGC, mentre que ara ho fan únicament 84 combois. Queda, doncs, molt camí per recórrer, tot i que almenys s’ha donat el primer pas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

4 thoughts on “Els trens semidirectes arriben a FGC amb comptagotes

  1. Efectivament, és un pas en la bona direcció, però massa tímid, per al meu gust, ja que no han estat capaços de complir amb allò que van prometre al desembre.

    A més, si ara es triga massa a les línies R5 i R6 és en bona part per polítiques equivocades dutes a terme primer per CiU i continuades, o fins i tot reforçades, després pel tripartit: soterraments que impedeixen desdoblar vies, obertura d’estacions d’escasa utilitat, etc.

    Afortunadament la crisi obliga a optimitzar el servei…

  2. Pingback: Bitacoras.com
  3. Tot i que els temps de viatge entre Igualada/Manresa i Barcelona continuen sent un vergonya com a mínim denota una nova política de la Conselleria de Territori, recuperant encara que sigui tímidament els semidirectes.