De promeses a fets (3): el transport ferroviari

Comencem amb aquest el tercer dels cinc articles que volem dedicar a repassar com haurà canviat la mobilitat a Barcelona si CiU porta a terme el seu programa electoral. Per això, en aquesta ocasió veurem les novetats que hi hauria al metro, al tramvia, a FGC i a Rodalies.

AMPLIACIONS AL METRO

El de les ampliacions ferroviàries ha estat, sens dubte, l’apartat amb més propostes de tots els relatius a la mobilitat sostenible als programes electorals i, dins del mateix, les consistents en l’ampliació del metro van ser les més habituals. Així, les promeses d’unes formacions i altres en aquest àmbit no eren idèntiques, tot i que advocaven, excepte en casos puntuals, per dur-les a terme d’acord amb els projectes aprovats per la Generalitat de Catalunya.

En aquest sentit, segons els respectius programes electorals, el nou govern municipal de CiU comptarà amb el suport del PSC, del PP i d’Unitat per Barcelona per reivindicar la construcció de la línia L9, mentre que la construcció de la línia L1 és defensada per CiU, per ICV-EUiA i per Unitat per Barcelona. La línia L2, en canvi, compta amb el suport explícit de CiU, del PSC, d’ICV-EUiA i d’Unitat per Barcelona, mentre que són CiU, el PSC i ICV-EUiA els qui advoquen per ampliar la línia L4. Per altra banda, cal destacar que només CiU i ICV-EUiA van incloure als seus programes electorals l’ampliació de la línia L3, tot i que s’ha de tenir present que els ecosocialistes defensen que arribi a Sant Feliu de Llobregat a través d’Esplugues de Llobregat i de Sant Just Desvern, sense passar per Sant Joan Despí. En definitiva, doncs, Convergència i Unió té garantit el suport de la majoria del ple per reclamar la construcció de les principals ampliacions de metro que es van anunciar en el seu dia.

No hem d’oblidar, però, que aquestes ampliacions van ser projectades en èpoques de prosperitat econòmica. Per això, des d’ecomovilidad.net Barcelona considerem que haver-se llançat durant la passada campanya electoral a prometre tot tipus d’ampliacions de metro, sense tenir en compte que travessem una greu crisi, amb les arques públiques buides i amb contínues retallades pressupostàries, no és més que un brindis al sol, en tant que la Generalitat de Catalunya ha deixat clar ja que ni tan sols la línia L9/L10 estarà acabada quan finalitzi la present legislatura. En tot cas, la responsabilitat és dels partits que s’han compromès a fer allò que sabien que, probablement, no podran complir. En aquest sentit, apostem per seguir el criteri apuntat pel PSC al seu programa electoral: prioritzar la construcció d’aquelles infraestructures de transport públic que ofereixin major rendibilitat econòmica amb un menor impacte ambiental.

Així mateix, si es fa arribar el metro al Baix Llobregat, convindria tenir present l’alternativa que planteja Unitat per Barcelona, que advoca per estendre la línia L6 des de Reina Elisenda fins a Sant Boi de Llobregat, ja que així les línies del Vallès de FGC quedarien connectades amb les del Baix Llobregat. Per altra banda, en principi durant aquesta legislatura hauríem de veure acabada d’una vegada, després de molts anys de retard, l’estació Ernest Lluch de la línia L5 de metro, ja que aquesta obra forma part del programa electoral amb què han concorregut a les eleccions municipals tant CiU com el PSC.

AMPLIACIONS AL TRAMVIA

També al tramvia hi hauria novetats d’aquí a quatre anys si els partits polítics compleixen les seves promeses, donat que tant CiU com el PP han apostat als seus programes electorals per perllongar la línia T4 del Trambesòs fins a Drassanes. La connexió del Trambaix i el Trambesòs sembla, així mateix, garantida, ja que és promoguda per CiU, per ICV-EUiA i per Unitat per Barcelona. Hauran, però, de consensuar un traçat, en tant que a priori mantenen criteris divergents al respecte. Una mica més complicat ho tindria la hipotètica ampliació del Trambesòs fins a Arc de Triomf, pel fet que en principi només compta amb el suport de CiU i d’ICV-EUiA i, en conseqüència, no s’assoliria la majoria absoluta al ple municipal.

ALTRES AMPLIACIONS I OBRES DE MILLORA

Entre les propostes electorals llançades pels partits polítics també estava aconseguir la plena accessibilitat als diferents mitjans de transport. Així, mentre l’adaptació a FGC i Rodalies era defensada per CiU i ICV-EUiA, al metro era proposada pel PSC i, novament, pels ecosocialistes. No obstant, des d’ecomovilidad.net Barcelona entenem que, a l’hora de la veritat, totes les formacions donarien suport a la supressió de les barreres arquitectòniques que, encara avui, persisteixen al transport públic de l’àrea metropolitana. Per altra banda, CiU i ICV-EUiA han apostat als seus respectius programes electorales per la construcció d’un nou túnel de maniobres a Plaça de Catalunya per ampliar la freqüència de pas a les línies del Vallès de FGC.

Així mateix, CiU probablement comptaria amb el suport d’altres partits polítics per tirar endavant propostes com ampliar FGC d’Espanya a Glòries, passant per Francesc Macià, Gràcia i Sagrada Família, construir una nova estació entre Sarrià i Peu del Funicular, augmentar la freqüència de pas en hora punta i ampliar els horaris a primera hora del matí i a darrera hora de la nit a Rodalies, duplicar l’oferta ferroviària actual entre Barcelona i l’aeroport del Prat de Llobregat amb la finalitat que hi circulés un tren de Rodalies cada 15 minuts, afavorir el corredor ferroviari mediterrani per transportar mercaderies i donar suport a l’alta velocitat al corredor mediterrani i als eixos Barcelona-Saragossa-Bilbao i Barcelona-Madrid-Lisboa.

Per últim, entenem que el nou govern municipal hauria de donar suport a la proposta del PSC i d’ICV-EUiA de construir un tercer túnel ferroviari a Barcelona, així com ampliar l’estació de Sants, tal i com defensa el PSC, i dur a terme el desdoblament de vies entre Montcada i Reixac i Vic, d’acord amb la proposta dels ecosocialistes.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *