La mobilitat davant les eleccions del 22-M (1)

A pocs dies de les eleccions municipals, a la PTP hem volgut plantejar un breu qüestionari als principals partits polítics d’algunes de les ciutats més representatives de l’àrea metropolitana de Barcelona (L’Hospitalet de Llobregat, Terrassa, Sabadell, Cornellà de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Granollers, Esplugues de Llobregat i Sant Joan Despí), amb la finalitat que ens expressesin la seva opinió sobre diferents aspectes de la mobilitat: projectes i reivindicacions, contaminació, indisciplina viària, mobilitat a peu i en bicicleta, mobilitat en vehicle privat, etc. Aprofitant que en tots aquests municipis hi ha sobre la taula projectes en matèria de transport públic i que cadascun d’ells té les seves pròpies necessitats, hem adaptat els qüestionaris a les diferents realitats.

L’HOSPITALET DE LLOBREGAT

Habitada per més de 258.000 persones i amb una densitat de població de 20.700 hab/km2, L’Hospitalet de Llobregat és, probablement, el municipi de Catalunya millor comunicat, després de Barcelona. Compta amb un total de dotze estacions de metro (línies L1 i L5), cinc estacions de FGC (línia L8 i altres), dues estacions de Rodalies (línies R1, R3, R4 i R7 per un costat i línies R2, R2 Nord i R2 Sud per l’altre) i una parada de tramvia (línies T1, T2 i T3). Les seves principals apostes de futur són l’arribada de les línies L9 i L10 de metro, amb set noves estacions, i la creació de l’intercanviador de La Torrassa, on confluiran les línies L1, L9 i L10 de metro i totes les línies de Rodalies. A L’Hospitalet de Llobregat es troben equipamients de primera magnitud, que generen milers de desplaçaments diàriament, com l’Hospital de Bellvitge i el seu campus universitari, la Fira de Barcelona, la Ciutat de la Justícia, els centres comercials La Farga, Gran Via 2 i Ikea, el districte econòmic Gran Via L’H, l’Hospital General de L’Hospitalet o el centre cultural Tecla Sala, entre d’altres. A L’Hospitalet de Llobregat governa el PSC en coalició amb ICV-EUiA.

Aquestes són algunes de les opinions dels partits (el PP no ha respost):

Sobre els dèficits en matèria de mobilitat. Existeixen criteris molt diferents en aquest àmbit. Així, per al PSC s’ha de potenciar el transport públic en l’eix nord-sud de la ciutat, mentre que per a CiU s’hauria de solucionar els problemes d’aparcament. ICV-EUiA, en canvi, considera que convindria reestructurar la xarxa de busos intramunicipals i reduir el trànsit. ERC aposta per acabar amb els carrers plens de cotxes aparcats.

Sobre les polítiques a favor dels vianants. Tant el PSC com CiU consideren que aquest col·lectiu està adequadament protegit, mentre que ICV-EUiA i ERC creuen que l’espai públic del que disposen és limitat.

Sobre les vies reservades i la prioritat semafòrica per al transport públic. En ambdues matèries existeix consens: tots els partits coincideixen a considerar que convindria dotar el transport públic de L’Hospitalet de Llobregat de vies segregadas i prioritat semafòrica davant la resta del trànsit.

Sobre les motos. També en aquest àmbit hi ha unanimitat: aquests vehicles haurien d’aparcar a la calçada per no entorpir els vianants.

Sobre el soterrament de les vies i l’intercanviador de La Torrassa. En aquests afers també existeix acord: cal crear un espai agradable per als vianants i insistir a Foment per tal que aquesta estació intermodal es faci realitat.

Podeu llegir totes les respostes dels partits de L’Hospitalet de Llobregat clicant aquí.

TERRASSA

Amb més de 212.000 habitants, Terrassa comparteix la capitalitat del Vallès Occidental amb Sabadell i compta amb dues estacions de Rodalies (línia R4) i dues estacions de FGC (línia S1). Això no obstant, l’any vinent s’inaugurarà l’ampliació de l’anomenat “Metro de Terrassa”, amb tres estacions noves de FGC, que permetran vertebrar millor el seu territori i fomentar la intermodalitat amb Rodalies. Així mateix, pel seu territori circularia la línia orbital ferroviària, projectada en el seu dia amb la finalitat d’unir Vilanova i la Geltrú, Vilafranca del Penedès, Martorell, Sabadell, Granollers i Mataró, entre d’altres, sense passar per Barcelona. També s’ha plantejat durant els darrers anys la necessitat d’implantar a Terrassa una xarxa de tramvies, coneguda com a TramVallès, que pretèn millorar les connexions entre els diferents municipis de la comarca. Entre els equipaments més importants que podem trobar en aquesta ciutat estan l’Hospital de Terrassa, un campus universitari de la UPC i el complex lúdic Parc Vallès. A Terrassa governen el PSC, ICV-EUiA i ERC en coalició.

Aquestes són algunes de les opinions dels partits:

Sobre els dèficits en matèria de mobilitat. Per al PSC cal millorar les connexions interurbanes, mentre que tant per a CiU com per a ERC caldria potenciar la intermodalitat. CiU, a més, aposta per completar els eixos viráis que actuaran com a rondes. Per últim, tant ICV-EUiA com ERC creuen que hi ha massa trànsit.

Sobre l’exclusivitat per a bus de la Rambla Egara. Tots els partits es postren a favor de permetre la circulació per la mateixa únicament als autobusos, però CiU i el PP discrepen sobre com s’ha gestionat aquesta qüestió.

Sobre l’accés a l’Hospital de Terrassa. Existeix consens en que convé millorar aquesta qüestió, tot i que es plantegen diferents opcions. Així, el PSC aposta per crear un carril bici i fer arribar el tramvia, mentre que tant CiU com ICV-EUiA aposten per posar en marxa una línia exprés de bus.

Sobre la implantació del carsharing. Tot i que amb reticències o retrets per part dels partits que estan a l’oposició (CiU i PP), les cinc formacions amb representació al consistori aposten per aquest sistema que permet utilitzar un cotxe sense tenir-lo en propietat.

Sobre la possibilitat d’implantar el tramvia. En aquesta qüestió, el PSC i ICV-EUiA es mostren obertament a favor, mentre que CiU i ERC són una mica més reticents i el PP no contempla aquesta qüestió al seu programa electoral.

Podeu llegir totes les respostes dels partits de Terrassa clicant aquí.

SABADELL

Molt aprop de Terrassa trobem Sabadell, amb més de 207.000 habitants. A ell es pot accedir en transport públic gràcies a les seves tres estacions de Rodalies (línia R4) i dues estacions de FGC (línia S2), tot i que a aquestes properament s’afegiran tres noves estacions de FGC per configurar el conegut com a “Metro de Sabadell”, que enllaçarà amb Rodalies i oferirà una alternativa ràpida de transport públic per a barris tan densos com Ca N’Oriac. També a Sabadell s’aposta des de diferents àmbits per la línia orbital ferroviària, així com per la implantació del TramVallès. A Sabadell trobem, entre d’altres equipaments, el centre hospitalari Parc Taulí, el Complex Egara (seu central dels Mossos d’Esquadra), el recinte firal, la Zona Hermètica, la zona comercial i d’oficines de l’Eix Macià i el polígon industrial Sant Pau del Riu Sec, en què s’instal·laran en els propers anys empreses com Ikea o Leroy Merlin. Sabadell és governada pel PSC en solitari.

Aquestes són algunes de les opinions dels partits:

Sobre els dèficits en matèria de mobilitat. En aquest afer existeix disparitat de criteris. Per al PSC el major dèficit és l’absència de les rondes sud i est, mentre que per a ICV-EUiA i ERC ho són l’excessiu protagonisme del vehicle privat i la manca d’un transport públic adequat. Per al PP les qüestions més rellevants són la freqüència dels busos nocturns, els semàfors de la Gran Via i la zona de càrrega i descàrrega.

Sobre el bus urbà nocturn. Tots els partits es mostren a favor d’implantar aquest servei, tot i que CiU és la que es mostra menys convençuda i ho limitaria a l’eix central i només durant els caps de setmana.

Sobre la contaminació. En aquesta qüestió hi ha disparitat d’opinions. Així, el PSC afirma que Sabadell ja compleix amb els límits marcats per la Unió Europea i aposta per les zones 30, mentre que CiU creu que s’aconseguiria reduint el trànsit de la Gran Via i desviant-ho al Quart Cinturó. ICV-EUiA i ERC, per la seva part, aposten pels vehicles híbrids o elèctrics, mentre que el PP i Entesa consideren que ho aconseguirien fomentant el transport públic i invertint en ell.

Sobre la possibilitat d’implantar el tramvia. En aquest afer tots els partits, tret del PP, es mostren a favor de l’existència d’aquest mitjà de transport a Sabadell. L’eix de la Gran Via sembla ser el que compta amb més suports.

Sobre la reforma de la Gran Via. Totes les formacions polítiques, sense excepció, aposten per tirar endavant aquesta reforma quan entri en servei la Ronda Nord, tot i que amb elements diferents: el PSC advoca per crear zones verdes, voreres amples i carril bici; CiU i ERC són partidàries de trams soterrats i tramvia; el PP vol crear un carril bus i suprimir els semàfors; i Entesa defensa un major protagonisme per a vianants i bicis.

Podeu llegir totes les respostes dels partits de Sabadell clicant aquí.

CORNELLÀ DE LLOBREGAT

Amb 87.000 habitants, Cornellà de Llobregat és la ciutat més poblada del Baix Llobregat. En ella conflueixen diferents mitjans de transport, com tres estacions de metro (línia L5), dues estacions de FGC (línia L8 i altres), una estació de Rodalies (línia R4) i cinc parades del Trambaix (línies T1 i T2). De cara al futur, es preveu que la línia R3 de Rodalies i el projecte Bus-Baix connectin Cornellà de Llobregat amb municipis com Castelldefels i Sant Boi de Llobregat. Entre els equipaments d’aquesta ciutat trobem el camp de l’Espanyol, el World Trade Center Almeda Park i els centres comercials Llobregat Centre (Eroski), Hipercor i Splau. A Cornellà de Llobregat actualment governa el PSC en coalició amb CiU.

Aquestes són algunes de les opinions dels partits (el PP no ha respost):

Sobre els dèficits en matèria de mobilitat. En aquest àmbit pràcticament no existeixen punts en comú. Només el PSC i ERC coincideixen en que cal millorar la mobilitat per a vianants i per a la bicicleta. Per a ICV-EUiA, en canvi, caldria conectar-se millor amb determinats municipis veïns, amb l’Hospital de Bellvitge i el Moisès Broggi, amb la Zona Franca i amb la costa. Per la seva part, CiU advoca per reduir els temps de viatge.

Sobre la connexió entre Sant Ildefons i l’intercanviador de Rambla Just Oliveras. En aquest afer tampoc no existeix acord. Així, mentre el PSC considera que és adequada l’oferta de transport públic entre ambdós punts, ERC manifesta que no existeix tal connexió. ICV-EUiA, per la seva part, explica que anar d’un d’aquests punts a l’altre no resulta una opció viable, en ser massa lenta, mentre que CiU aposta per estudiar la qüestió durant la propera legislatura.

Sobre les línies circulars 94 i 95 de bus. Per al PSC, novament, el servei que ofereixen aquestes línies, que han estat objecte de nombroses reformulacions durant els darrers anys, és adequat, per la qual cosa no és partidari d’introduir canvis. Per a CiU únicament caldria ampliar la freqüència de pas, mentre que per a ICV-EUiA i ERC convindria reformular el seu recorregut.

Sobre la supresió del mur que, a Cornellà Centre, separa Rodalies del metro i el tramvia. En aquesta matèria el PSC afirma que l’Ajuntament no és el responsable d’aquesta barrera que impedeix passar ràpidament d’un mitjà de transport a un altre. En canvi, tant ICV-EUiA, com CiU i ERC manifesten la necessitat d’obrir aquest accés, arribant els ecosocialistes a afirmar que Renfe pren el pèl a Cornellà de Llobregat en aquest afer.

Podeu llegir totes les respostes dels partits de Cornellà de Llobregat clicant aquí.

SANT BOI DE LLOBREGAT

Habitada per més de 82.000 persones, Sant Boi de Llobregat porta anys reclamant una millora significativa de la seva oferta de transport públic. Dotada únicament amb dues estacions de FGC, la ubicació que tenen aquestes no permet assolir una cobertura territorial adequada per a bona part dels veïns. Per això, precisament, s’han plantejat diferents propostes, com l’arribada del tramvia, la línia L12 de FGC, la línia L3 de metro, una línia de Rodalies o un carril segregat per crear el Bus-Baix. Sembla, però, que aquestes dues darreres alternatives són les que comptarien, avui per avui, amb més possibilitats de tirar endavant. Entre els principals equipaments d’aquesta ciutat trobem la zona comercial Alcampo. A Sant Boi de Llobregat formen part del govern municipal el PSC, ICV-EUiA, CiU i ERC.

Aquestes són algunes de les opinions dels partits (el PSC no ha respost):

Sobre els dèficits en matèria de mobilitat. Mentre que ICV-EUiA, el PP i C’s consideren que el principal problema de Sant Boi de Llobregat en aquest àmbit és la necessitat de disposar de metro, per a CiU i ERC la qüestió més rellevant està relacionada amb els accessos per carretera i la dependència del cotxe, respectivament.

Sobre la indisciplina viària i la ocupació de les voreres als polígons industrials. Per a ICV-EUiA es podrien solucionar aquests problemes millorant el transport públic en aquestes zones. ERC, en canvi, aposta per fomentar el civisme viarie, mentre que CiU i C’s advoquen per sancionar aquestes infraccions. Per al PP, la indisciplina a l’hora d’aparcar no és un problema greu a Sant Boi de Llobregat.

Sobre els cicles semafòrics a tocar de l’estació de FGC. ICV-EUiA, CiU, ERC i C’s coincideixen en que s’haurien de revisar els cicles semafòrics que resulten excessivament curts per als vianants, mentre que el PP afirma que caldria tenir en compte el tipus de via i l’estació de FGC en concret.

Podeu llegir totes les respostes dels partits de Sant Boi de Llobregat clicant aquí. *

GRANOLLERS

Capital del Vallès Oriental, Granollers compta amb pràcticament 60.000 habitants. La seva principal oferta de transport públic són dues estacions de Rodalies de les línies R2, R2 Nord i R3 i en el futur podria beneficiar-se de la construcció de la línia orbital ferroviària. A cavall entre Granollers i Montmeló trobem el Circuit de Catalunya, un equipament esportiu que, sens dubte, puntualment li ocasiona greus problemes de circulació i sorolls. Com a Sabadell, aquesta ciutat és governada pel PSC en solitari.

Aquestes són algunes de les opinions dels partits:

Sobre el creixement de les zones de vianants. En general, tots els partits consideren que durant la propera legislatura les zones de vianants augmentaran a Granollers. El PP, però, considera que resulta inviable aquesta ampliació sense afectar negativament al trànsit rodat.

Sobre les reinvindicacions en matèria ferroviària. En aquesta qüestió existeixen punts en comú entre diferents partits. Així, tots ells aposten per reclamar la construcció de la línia orbital ferroviària. A més, tant el PSC com CiU i ICV-EUiA advoquen pel desdoblament de la línia R3 de Rodalies. ICV-EUiA, així mateix, demanarà el soterrament de les vies de la línia R2. El PP, per la seva part, considera necessari reclamar millors freqüències tant a la línia R2 com a la R3.

Sobre l’ordre de prioritat dels diferents tipus de mobilitat. Ni tan sols en aquest apartat existeix consens. Així, tot i que totes les formacions polítiques col·loquen als vianants en primera posició, per al PSC, ERC i ICV-EUiA la bicicleta hauria de tenir prioritat sobre el transport públic, un criteri que no comparteixen CiU i PP. Crida l’atenció, però, que en l’ordre de prioritats del PP la bicicleta (que ha d’entendre’s inclosa a l’apartat “Altres”) es vegi superada pel transport privat.

Podeu llegir totes les respostes dels partits de Granollers clicant aquí.

ESPLUGUES DE LLOBREGAT

Amb més de 46.000 habitantes en 4 km2, Esplugues de Llobregat compta en un dels extrems del seu terme municipal amb una estació de metro (línia L5). A més, disposa de cinc parades del Trambaix (línies T1, T2 i T3). Entre els projectes a mig-llarg termini està l’arribada de la línia L3 de metro, amb dues estacions a Esplugues, i de la línia L6 de FGC, amb una estació, així com una estació de Rodalies que la connectaria amb Zona Universitària, Cornellà de Llobregat, Sant Boi de Llobregat i Castelldefels, entre d’altres. L’equipament més conegut de què disposa Esplugues de Llobregat és l’Hospital materno-infantil de Sant Joan de Déu. Aquest municipi és governat pel PSC en solitari.

Aquestes són algunes de les opinions dels partits:

Sobre els dèficits en matèria de mobilitat. En relació amb aquest tema, tots els partits polítics, tret de CiU, consideren que el problema més gran en aquest àmbit és la inexistència de metro/Rodalies. Per a la coalició nacionalista, en canvi, el més important seria connectar eficientment els barris.

Sobre la reformulació de la xarxa d’autobusos després de la implantació del tramvia. En aquesta matèria, en canvi, hi ha consens absolut: tant el PSC, com el PP, ICV-EUiA, CiU i ERC han considerat que resulta convenient reformular a fons la xarxa d’autobusos com a conseqüència de l’existència del tramvia.

Sobre la concurrència de múltiples alternatives entre Esplugues de Llobregat y Zona Universitària. En aquest afer també hi ha acord entre totes les formacions polítiques, ja que cap d’elles considera que, en cas de dur-se a terme l’ampliació de la línia L3 i la construcció d’una línia de Rodalies entre Cornellà de Llobregat i el campus de Pedralbes, no seria excessiva l’oferta resultant entre Esplugues de Llobregat i Zona Universitària, tot i disposar del bus 67, de les línies T1, T2 i T3 del tramvia, de la línia L3 de metro i de Rodalies. CiU, fins i tot, considera que l’ideal seria tenir també FGC.

Podeu llegir totes les respostes dels partits d’Esplugues de Llobregat clicant aquí. *

SANT JOAN DESPÍ

A Sant Joan Despí estan empadronats més de 32.000 habitants i el seu territori compta amb una estació de Rodalies (línia R4) i cinc parades del Trambaix (línies T1, T2 i T3), tot i que el polèmic projecte d’ampliació de la línia L3 preveu un total de quatre noves estacions de metro al seu terme municipal, una a cadascun dels seus barris. Sant Joan Despí disposa d’equipaments de caràcter supramunicipal, com l’Hospital Comarcal Moisès Broggi, els estudis de TV3 o la ciutat esportiva del Barça. És governada durant aquesta legislatura pel PSC, ICV-EUiA i CiU.

Aquestes són algunes de les opinions dels partits (el PP i CiU no han respost):

Sobre els dèficits en matèria de mobilitat. Per al PSC cal treballar sobretot per assolir un equilibri entre les diferents alternatives de mobilitat existents. En canvi, per a ICV-EUiA caldria aconseguir un accés directe al metro. Per últim, per a ERC el que falla és la connexió amb les poblacions de l’altra costat del riu Llobregat.

Sobre el traçat previst a l’ampliació de la línia L3 de metro. En aquesta qüestió el PSC no sembla disposat a plantejar-se la reformulació del traçat, en considerar que acabaria sent una excusa per no construir-la mai. En canvi, segons ICV-EUiA i ERC convindria replantejar-se el projecte amb la finalitat d’aconseguir un traçat que resulti realment útil.

Sobre la durada del trajecte del Nitbus. Per al PSC l’oferta d’autobús nocturn que hi ha actualment és adequada a la demanda, tot i que considera bona idea que arribés a altres municipis. Per a ICV-EUiA, en canvi, podrien establir-se, alternativament, autobusos directes i autobusos amb les parades habituals. Per últim, ERC aposta per conèixer el grau d’ús d’aquest servei per entrar a valorar la idoneïtat de la proposta.

Podeu llegir totes les respostes dels partits de Sant Joan Despí clicant aquí.

* El PP de Sant Boi de Llobregat i el PSC d’Esplugues de Llobregat van lliurar les seves respostes fora del termini que els havíem indicat. Per això, tot i que han estat analitzades en aquest article, no van arribar a temps per poder-les incloure a les taules a què us remetem.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

One thought on “La mobilitat davant les eleccions del 22-M (1)

  1. Pingback: Bitacoras.com