Promobilletes.com: quan la societat va per davant de l’Administració

Durant la darrera setmana, molts de vosaltres haureu sentit a parlar en diferents mitjans de comunicació sobre www.promobilletes.com, una iniciativa de dos enginyers de la UPC gràcies a la qual es podien adquirir títols de transport a un preu menor a l’habitual. La fórmula era senzilla: aconseguir que alguna empresa abonés una part de l’import dels bitllets, a canvi d’incloure publicitat sobre la mateixa a la carta en què aquests es remetien als destinataris finals. Els descomptes que es van aconseguir des de la posada en marxa d’aquesta iniciativa oscil·laven entre un 10 % i un 50 %. Una xifra gens menyspreable, sobretot si tenim en compte les importants pujades que van registrar recentment les targetes més utilitzades.

En donar-se a conèixer aquesta iniciativa, l’ATM no va voler pronunciar-se públicament sobre la seva legalitat o il·legalitat, tot i que de seguida va convocar a una reunió als promotors de la idea, sense que hagi transcendit res sobre el que es va parlar en ella. Des que es va celebrar aquesta trobada, però, el web www.promobilletes.com, que va arribar a rebre 10.000 visites al dia, roman inactiu.

Intentarem a continuació analitzar les qüestios més rellevants que es plantegen sobre aquesta matèria.

La inclusió de publicitat

A priori podria semblar que l’obstacle més gran de la iniciativa duta a terme per aquests dos enginyers de la UPCés la inserció de publicitat de les empreses que patrocinaven les targetes “low cost”, ja que correspondria a l’ATM adoptar una mesura d’aquest tipus.

No obstant, els títols de transport adquirits a través de www.promobilletes.com en cap moment van ser manipulats pels promotors de la iniciativa ni per les empreses patrocinadores per tal d’inserir publicitat en ells. I és que la publicitat existia, sí, però aquesta es trobava al sobre en què s’enviaven els bitllets, no als bitllets mateixos. Així, doncs, no sembla que aquesta pogués ser la qüestió que impedís dur a terme una iniciativa d’aquest tipus.

L’ànim de lucre

Tampoc no pot considerar-se un obstacle que els ideòlegs de www.promobilletes.com reconeguessin obertament que volien guanyar una mica de diners amb aquesta iniciativa, ja que, al cap i a la fi, és la finalitat que persegueixen, per exemple, “la Caixa”, els estancs i els quioscos en vendre aquest tipus de producte als ciutadans.

És més, el benefici que obtenien els enginyers de la UPCera un suplement que es cobrava a les empreses patrocinadores per cada bitllet adquirit per aquesta via, no un percentatge de l’import de venda al públic amb què l’ATM recompensa els particulars que ofereixen aquest servei, que es detreu dels beneficis d’aquesta. És a dir, per una T-10 adquirida a través de www.promobilletes.com l’ATM obtenia 9’25 euros, mentre que si aquesta mateixa targeta es compra a través d’un caixer automàtic, a una fleca, a un quiosc o a un estanc l’ATM acaba obtenint una mica menys de 9 euros.

La venda i distribució de bitllets

La qüestió més controvertida de www.promobilletes.com sembla ser el fet que distribueix títols de transport sense cap tipus de control administratiu. Aquest és el motiu pel qual, segons l’ATM, el web roman actualment fora de servei. I és que l’expedició de targetes de transport correspon en exclusiva a l’ATM, mentre que la seva venda i distribució la porten a terme tant les empreses operadores com tercers autoritzats (entitats bancàries a través dels seus caixers automàtics, estancs, quioscos, fleques…).

Així les coses, el web dels dos enginyers de la UPCno comptava amb els permisos necessaris per dur a terme aquesta activitat ni respectava la legislació específica que existeix en matèria de comerç electrònic. En definitiva, doncs, tot i que ens disgusta assumir-ho, aquesta iniciativa no sembla adaptar-se a la legalitat vigent.

Hem de tenir en compte, però, que si l’Administració impedeix que qualsevol persona física o jurídica expedeixi, distribueixi, vengui o revengui títols de transport sense cap tipus de control és perquè té com a finalitat última protegir els legítims interessos dels consumidors i evitar fraus, estafes i falsificacions. ¿O és que no criticaríem als poders públics si permetessin, per abandonament de les seves funcions de control, que es venguessin bitllets sense les degudes garanties?

Les lliçons que ens dóna www.promobilletes.com

Tot i que la iniciativa empresa per dos enginyers de la UPCamb la finalitat d’ajudar a la ciutadania a suportar el tradicional augment de preu del transport públic de cada any sembla no ser legal, sens dubte ens permet treure interessants conclusions:

– L’èxit assolit per www.promobilletes.com, amb milers de visites en només uns dies i ressò als principals mitjans de comunicació, posa de manifest l’interès que aquesta idea ha despertat entre els ciutadans, davant del poc entusiasme que ha generat la baixada de preu, merament testimonial, que va aprovar fa unes setmanes l’ATM per ala T-Mes, un títol de transport que, al nostre parer, hauria de ser la pedra angular del sistema tarifari integrat.

– El fet que dos joves emprenedors hagin aconseguit implicar per sí sols a diferents empreses per tal que aquestes assumissin part del cost de les targetes de transport a canvi d’incloure publicitat als enviaments posa en evidència la feina de l’ATM, que fins al dia d’avui no ha sabut o no ha volgut explorar aquesta via de finançament. Sens dubte, en aquesta ocasió la societat civil li ha marcat un gol claríssim a l’Administració, la qual no es pot permetre el luxe de mostrar-se indiferent o, pitjor encara, torpedinar una iniciativa d’aquest tipus. Ha d’adoptar, doncs, com més aviat millor les mesures oportunes per tal que el sector públic i/o el privat treballin amb l’objectiu que el patrocini d’empreses permeti abaratir el preu dels títols de transport.

– Els usuaris als quals s’hauria de premiar amb aquest tipus de propostes no són tant aquells que acostumen a utilitzar la T-10 com aquells que adquireixen abonaments il·limitats mensuals o trimestrals, ja que són els que habitualment es mouen per la ciutat de manera sostenible.

– El sector privat podria contribuir a finançar iniciatives d’aquest estil, com a part de la seva responsabilitat social corporativa. Gràcies a aquestes iniciatives, les empreses col·laboradores obtindrien un ressò mediàtic molt favorable i, per què no, podrien rebre incentius fiscals. Així, doncs, les aportacions en aquest àmbit poden ser una inversió molt rendible no només per a la societat en general, sinó també per als interessos particulars de qui les promogués. A més de subvencionar o regalar bitllets, les grans empreses podrien, per exemple, col·laborar en el manteniment o en la millora d’estacions, patrocinar el transport públic un determinat dia o aplicar descomptes a aquells clients que anessin a comprar en bicicleta o en transport públic.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

2 thoughts on “Promobilletes.com: quan la societat va per davant de l’Administració

  1. Pingback: Bitacoras.com