Què és l’ecomobilitat? (2): Problemes

¿Qué es la ecomovilidad ¿Qué es la ecomovilidad? (2): Problemas

El mes passat vam començar una sèrie sobre mobilitat sostenible. Al primer article vam introduir el concepte de transport sostenible i vam analitzar el sector transport. Llavors vèiem la importància que té la mobilitat a la nostra vida i a la nostra societat, especialment en l’àmbit urbà. És a la ciutat on la demanda de transport es fa més intensa i on els impactes d’aquest es multipliquen i afecten a més persones. En aquest segon article veurem una sèrie de problemes que comporta que la nostra mobilitat no sigui tan sostenible com hauria de ser, en estar sustentada principalment en l’ús del vehicle privat.

La sostenibilitat es basa en tres pilars fonamentals: econòmic, mediambiental i social. Sobre aquests tres àmbits es produeixen també les externalitats del transport.

Problemes econòmics

  • Costos econòmics: L’ús del vehicle privat és més costós que altres mitjans de transport. Especialment durant les darreres setmanes, quan l’augment del preu del petroli ha assolit màxims històrics. Però no és només combustible; sovint no considerem totes les despeses que suposa agafar el cotxe (aparcament, peatges, manteniment, recanvi de pneumàtics i oli, assegurança, impostos, amortització, multes, etc.). Tot això va inclòs al bitllet de transport públic.
  • Congestió: Es perden milions d’euros als embussos tots els dies. Si el temps que passem parats el dediquéssim a algunes tasques més productives i aquestes les transforméssim en diners seria un bon pessic del PIB.

  • Pèrdua de competitivitat: El fet que les carreteres estiguin col·lapsades suposa que persones i mercaderies es moguin més lentament. Si féssim un símil amb el sistema circulatori, la ciutat tindria un problema cardíac.
  • Dependència energètica: Aquest tema ha cobrat especial rellevància durant les darreres setmanes pels motius explicats al primer article de la sèrie. Espanya té una dependència energètica del 78% amb d’altres països, principalment en àrees conflictives del planeta.
  • Consum d’espai públic: El transport privat és el més ineficient ocupant espai. Per on passen 2.000 cotxes, poden passar 14.000 bicicletes o 22.000 passatgers d’un tren. Molt espai que li dediquem als nostres carrers al cotxe podria utilitzar-se per a d’altres usos optimitzant el repartiment de la secció, sobretot tenint en compte que el metre quadrat està molt cotitzat a les nostres  ciutats.

capacidad ¿Qué es la ecomovilidad? (2): Problemas

Problemes mediambientals

  • Contaminació: Segons l’Agència Europea del Medi Ambient, cada dia 10 milions d’espanyols estan exposats a concentracions de contaminants més elevades que les que fixa la Unió Europea, i estudis demostren que es produeixen 16.000 morts cada any com a conseqüència de la contaminació atmosfèrica. Tot i que aquest tema s’ha passat de moda als diaris, seguim patint els mateixos efectes que fa dos mesos.
  • Canvi climàtic: El nostre cotxe (i el dels nostres veïns) és responsable de l’¡¡11% de les emissions de CO2 a Espanya!!
  • Soroll: El trànsit produeix el 80% del soroll ambiental a les zones urbanes, que s’ha demostrat estar relacionat amb malalties cardiovasculars, insomni, alteracions del sistema nerviós, pèrdua d’oïda, fatiga, problemes de concentració, i dificultats de comunicació i relació social.

Madrid desde Ajalvir 3feb2011 fotoEcologistasenAccion 520x390 ¿Qué es la ecomovilidad? (2): Problemas

Problemes socials

  • Accidentabilitat: Tot i que en els darrers anys s’ha reduït la taxa de mortalitat a les carreteres, el nombre de morts per accidents de trànsit segueix sent inacceptable a la nostra societat.
  • Manca d’equitat: Es dóna per fet que tothom pot accedir en cotxe a pràcticament qualsevol punt del territori, però… què passa amb les persones que no tenen carnet de conduir? Que segueixen augmentant les desigualtats socials amb col·lectius com dones, immigrants, gent gran o nens.
  • Manca d’accessibilitat: Una política de mobilitat basada en l’ús del vehicle privat fa més difícil l’accés d’altres mitjans de trasport com a conseqüència de la congestió, la invasió de l’espai (voreres, passos de vianants, carrils bus, etc.) o la inseguretat que provoquen els cotxes.

Inequidad social1 520x253 ¿Qué es la ecomovilidad? (2): Problemas

Aquestes són algunes de les externalitats que suposa un sistema de mobilitat poc sostenible a les ciutats. En el darrer article de la sèrie veurem algunes solucions per aconseguir que les nostres ciutats gaudeixin de l’ecomobilitat.

Sobre el autor
Ingeniero de Caminos, Canales y Puertos con 2 másteres de especialización en transportes: Movilidad Urbana (UPM/URJC) y Supply Chain Design & Management (ParisTech ENPC). Ha trabajado en una de las principales consultoras especializadas en movilidad de España; y mejorando la distribución de mercancías en el último km para la líder francesa de transporte express. Además es socio-fundador de APTeMUS y coordinador en España y Francia de Y4PT. Puedes ver su perfil en LinkedIn.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

3 thoughts on “Què és l’ecomobilitat? (2): Problemes

  1. Tienes razón, el petroleo todavía tiene que subir mucho, basicamente porque no será barato extraerlo… y entonces la gente se empezará a plantear usar modos más baratos aunque no sean tan «comodos»

  2. Pingback: Bitacoras.com