El Gran Germà que vetlla per la nostra seguretat al metro

El Centre de Control de Metro de Barcelona (CCM) és l’equipament des del qual unes setanta persones gestionen en tot momento l’explotació de la xarxa de metro amb l’objectiu d’oferir als usuaris el servei programat i intervenir en cas d’incidència.

Aquest centre, que compta amb una superficie total que supera els 2.500 m2 i disposa de pràcticament 200 ordinadors, més de 300 monitors i 30 km de cablejat de dades, es trova ubicat al Carrer Josep Estivill, dins de les instal·lacions que Ferrocarril Metropolità de Barcelona, S.A. té al barri de La Sagrera, i es fa càrrec de totes les línies de metro que són gestionades per TMB, és a dir, tant de les línies convencionals (L1 a L5), com de les automàtiques (L9 a L11).

El Centre de Control de Metro compta amb un sistema de videovigilància centralitzat i tres videomosaics o videowalls integrats per pantalles digitals per rebre informació en directe a través dels milers de càmeres de seguretat que hi ha als vestíbuls, passadissos, ascensors, escales i andanes de les estacions de metro, així com als trens més nous.

El CCM, que funciona ininterrompudament tots els diez de l’any, estiguin o no obertes al públic les instal·lacions del metro, controla la regulació d’intervals dels trens, ajusta en temps real l’oferta a la demanda, gestiona els canals d’informació interna i externa i els treballs nocturns de manteniment i millora de les estacions, elabora estudis sobre el servei de metro i resol les incidències i emergències que es produeixen.

Les operacions del Centre de Control de Metro són coordinades pel supervisor del mateix, sota el comandament del qual es troben els operadors de línia (és a dir, tant els responsables de circulació com els d’estacions), els operadors d’energia, els de seguretat i els del Centre d’Informació a l’Usuari (CDIU).

 

El CCM s’organitza en diferents àrees, entre les quals destaquen:

– La zona de trànsit de les línies convencionals, que disposa d’un dels videowalls de què parlàvem abans, en què es poden veure en temps real les imatges de les més de 3.100 càmeres de seguretat que hi ha instal·lades a les estacions i als trens de les línies L1 a L5.

– La zona de trànsit de les línies automàtiques, que compta amb un altre videowall per tal de veure en directe les imatges que ofereixin les 3.200 càmeres de videovigilància de què disposaran les línies de metro automatitzades quan l’L9 i l’L10 estiguin funcionant en la seva totalitat.

– La zona de suport de gestió, des de la qual es poden veure les imatges captades per qualsevol de les càmeres que hi ha a la xarxa de metro i dirigir tots els instruments de gestió informàtica.

El Centre de Control de Metro disposa, a més, de tres sales tècniques (una de processadors, una de servidors i una de comunicacions), sales de descans per als treballadors i una sala de crisi, la qual està equipada amb mitjans telefònics, informàtics i audiovisuals i és utilitzada habitualment per a reunions de treball, tot i que en casos excepcionals s’habilitaria com a centre de gestió del comitè de crisi.

Per últim, indicar que en el mateix edifici que el CCM es troba el Centre de Seguretat i Protecció Civil de Metro, des del qual es gestionen la seguretat i les emergències que es produeixen a la xarxa ferroviària de TMB. Aquest centre s’ubica a una sala de més de 150 m2 que compta amb un videowall i diversos monitors, i en ell treballen dotze persones per torn per tal de gestionar els mitjans humans i materials en l’àmbit de la seguretat i la protecció civil i, en coordinació amb el Centre de Control de Metro, actuar en cas d’incidència.

Així, doncs, quan la propera vegada que, anant en metro, sentim per megafonía el missatge “Per la seva seguretat, aquesta estació està dotada de càmeres de videovigilància”, podrem ser una mica més conscients que fins ara que des del Carrer Josep Estivill desenes de professionals del Centre de Control i del Centre de Seguretat i Protecció Civil de Metro están treballant per tal que el nostre trajecte discorri amb normalitat.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

One thought on “El Gran Germà que vetlla per la nostra seguretat al metro

  1. Pingback: Bitacoras.com