Arrenca la xarxa ortogonal de bus: tot el que cal saber d’ella

Imatge: www.elperiodico.com

Eclipsada en part per la vaga a TMB, avui s’ha posat en marxa a Barcelona la primera fase de la nova xarxa ortogonal d’autobús. Gràcies a ella es passa d’un sistema desordenat i obsolet, hereu de l’antiga xarxa de tramvies, a un més lògic i racional. Es pretén, en definitiva, que els usuaris deixin de veure la xarxa de busos com un plat d’espaguetis per passar a veure-la com un sistema en forma de malla.

Com us hem explicat en d’altres ocasions, quan la xarxa s’hagi implantat completament, comptarà amb un total de 28 línies (17 verticals, 8 horitzontals i 3 diagonals), que donaran servei no només a Barcelona, sinó també a L’Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet i Montcada i Reixac. Té, per tant, vocació metropolitana.

Per donar el primer pas des d’una xarxa poc lògica i difícil de desxifrar, en què se solapen línies i s’assoleix una velocitat mitjana de només 12 km/h, cap a una nova xarxa ortogonal amb la qual s’intentarà aconseguir més rapidesa, facilitat d’ús i fiabilitat, s’han implantat avui les 5 primeres línies, que es distingeixen per tres aspectes. Aquests són:

– El color amb el qual es representen: a les línies verticals s’utilitza el verd; a les horitzontals, el blau; i a les línies diagonals, el lila.

– La lletra que forma part de la denominació: la V per a les línies verticals; la H per a les horitzontals; i la D per a les diagonals.

– El número que completa la denominació de la línia: a les línies verticals els números són senars; a les horitzontals són parells; i a les diagonals són múltiples de 10. A les línies verticals l’ordenació ascendent va de Llobregat a Besòs, mentre que a les horitzontals va de muntanya a mar.

Vegem amb una mica de detall cadascuna de les 5 línies.

Línia H6: Zona Universitària – Fabra i Puig

Aquesta substitueix des d’avui la línia 74. Circula per la calçada central de l’Avinguda Diagonal des de Zona Universitària fins a Maria Cristina i després passa per la Gran Via de Carles III i per la Ronda del Guinardó, parant a prop del nou Hospital de Sant Pau. Enllaça amb la línia V7 a la Plaça Prat de la Riba i amb la línia V21 a Alfons X. La implantació de la línia H6 ha suposat la creació de nous carrils bus a l’Avinguda Diagonal, a la Gran Via de Carles III i a la Ronda del Guinardó.

Línia H12: Gornal – Besòs/Verneda

Aquesta línia, que substitueix a la 56 i modifica el recorregut de la 50, té un traçat rectilini al llarg de l’Avinguda de la Granvia, a L’Hospitalet de Llobregat, i de tota la Gran Via de les Corts Catalanes, a Barcelona. Connecta a la Plaça Espanya amb les línies V7 i D20 i a la Monumental amb la línia V21. La posada en marxa de la línia H12 ha implicat la creació d’un doble carril bus en el sentit Besòs de la Gran Via de les Corts Catalanes entre el Carrer Vilamarí i la Rambla Catalunya i la reserva per a transport públic i veïns del lateral muntanya d’aquesta mateixa via entre Marina i Plaça Espanya. Tot i que de moment la línia H12 funcionarà amb autobusos articulats, de 18 m de longitud, TMB preveu que a mig termini s’incorporin a la mateixa tres autobusos biarticulats, de 24 m de longitud, convertint-se en els més llargs de tot l’Estat.

Línia V7: Pl. Espanya – Sarrià

Aquesta circula en substitució de la línia 30, tot i que té un recorregut més directe que la seva predecesora, ja que en sentit ascendent va pel Carrer Tarragona, Nicaragua i Sant Joan Bosco, entre d’altres. En sentit contrari circula pel Carrer Sant Joan Bosco, Numància i Tarragona. Enllaça amb la línia H6 a la Plaça Prat de la Riba i amb les línies H12 i D20 a la Plaza Espanya. Amb la línia V7 s’ha implantat carril bus al Carrer Nicaragua, a Numància, a Sant Joan Bosco i a Vergós.

Línia V21: Montbau – Pg. Marítim

Aquesta substitueix la línia 10, tot i que en sentit muntanya la V21 circula pel Carrer Marina, mentre que en sentit descendent primer va pel Carrer Lepant i després, per Marina. Connecta amb la línia H6 a Alfons X, amb la línia H12 a la Monumental i amb la D20 al Passeig Marítim. Amb aquesta línia s’han guanyat nous trams de carril bus al Carrer Marina.

Línia D20: Ernest Lluch – Pg. Marítim

La D20 substitueix el tronc comú de les línies 57 i 157 entre Ernest Lluch i el Passeig Marítim. Precisament perquè la nova xarxa ortogonal neix amb l’objectiu d’evitar duplicitats, resulta incomprensible que es mantinguin intactes les línies 57 i 157 d’Ernest Lluch a Cornellà de Llobregat i Sant Joan Despí, respectivament, tot i que circulen en paral·lel amb el tramvia durant diversos quilòmetres. La creació de la línia D20, que enllaça amb l’H12 a la Plaça Espanya i amb la V21 al Passeig Marítim, ha permès crear nous trams de carril bus a l’Avinguda Paral·lel.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

5 thoughts on “Arrenca la xarxa ortogonal de bus: tot el que cal saber d’ella

  1. La verdad es que para pasar de 12km/h a 13km/h de velocidad comercial prevista no se si valía la pena tanta historia. La nueva distribución de los recorridos es más racional, sí, pero eso no basta para dar un servicio superior. La frecuencia no aumenta tanto, se sigue accediendo por la puerta principal y no por cualquiera y vendiendo billetes el conductor, eso no ayuda a reducir el tiempo de viaje, por no decir tener que hacer nuevos transbordos.

    Estas primeras lineas no van a hacer grandes cambios, son muy parecidas a las anteriores, simplemente tendrán más carriles reservados y prioridad semafórica, sin embargo próximas ampliaciones pueden ser más problemáticas y causar aun más inconvenientes, tanto a los usuarios como al tráfico. Espero que hagan sus pruebas a fondo y se replanteen volver a un a red de altas prestaciones y pocas lineas como pretendía el Retbus, que justifiquen los cambios de infraestructura y recorridos.

  2. El carril bus de la entrada de la diagonal perjudica gravemente la entrada desde el Llobregat, yo entro por ahó con un autobús de otra compañía que por la ronda circula por los mismos carriles que los coches y nos comemos todo el tráfico.

  3. Pingback: Bitacoras.com