Millora per partida doble a Rodalies

Com us comentàvem el 23 d’agost, avui es restableix la circulació ferroviària entre les estacions de Rodalies d’Arc de Triomf i Sant Andreu Arenal. Aquest tall ha afectat les línies R3 (L’Hospitalet de Llobregat-Puigcerdà), R4 (Sant Vicenç de Calders-Manresa) i R7 (L’Hospitalet de Llobregat-Martorell) durant més de cinc mesos, tal com explicava l’article amb què, el 26 de març passat, va néixer l’edició barcelonina d’ecomovilidad.net Barcelona.

Durant aquest temps, Adif ha treballat intensament en la construcció de l’estació de Rodalies que es preveu inaugurar a principis de l’any que ve a La Sagrera i que permetrà l’enllaç de les línies R3, R4 i R7 de Rodalies amb les línies L1, L5, L9 i L10 de metro, i més endavant també amb la línia L4. Aquesta és, sens dubte, una obra de vital importància per a Barcelona i la seva àrea metropolitana, ja que donarà lloc a l’intercanviador més important, pel que fa al nombre d’usuaris, de Catalunya.

El bon ritme en l’execució de les obres ha permès avançar una setmana la data inicialment prevista per restablir el servei al túnel entre Arc de Triomf i Sant Andreu Arenal, ja que en un principi es preveia que el tall durés fins el 12 de setembre. Els treballs pendents per ultimar la nova estació de Rodalies s’executaran en horari nocturn per minimitzar al màxim l’impacte sobre la circulació de trens.

Des d’ecomovilidad.net Barcelona ens felicitem, doncs, per la bona marxa de les obres i valorem molt positivament que s’hagi fet l’esforç de posar en servei el túnel de l’Avinguda Meridiana com més aviat millor, ja que amb l’inici del curs escolar demà es posa fi al parèntesi estival i es recupera ja definitivament la normalitat a moltes famílies. Era per això molt convenient tornar a disposar tan aviat com fos possible de tot el potencial que ofereix la xarxa de Rodalies i, si bé en el seu moment vam fer èmfasi en els aspectes millorables del pla alternatiu al tall a Rodalies, en aquesta ocasió no podem més que mostrar-nos satisfets per l’avançament en el restabliment del servei. No hi ha dubte que s’ha fet un bon treball.

Tal i com us vam explicar en el seu dia, els qui han resultat més perjudicats durant aquests mesos pel tall a Rodalies han estat els ciutadans que resideixen a les comarques del Vallès Occidental i del Vallès Oriental, ja que des del passat 28 de març i fins ahir s’han vist obligats a utilitzar com a alternativa, entre d’altres opcions, FGC, autobusos interurbans o la xarxa de metro, especialment la línia L1, ja que aquesta cobria el tram fora de servei i enllaçava amb el resta de línies de Rodalies.

Per donar a conèixer el restabliment del servei habitual a tres de les cinc línies que componen la xarxa de Rodalies, s’ha posat en marxa en els darrers dies una campanya de divulgació a través, entre d’altres, del web www.rodaliesdecatalunya.cat i de les màquines d’autovenda de bitllets, així com mitjançant l’edició de cartells i avisos, que s’han penjat a estacions i trens. Un dels seus missatges és el que podeu veure a la imatge que encapçala aquest article.

Així mateix, avui també entra en funcionament un servei semidirecte de Rodalies que circularà de dilluns a divendres entre Puigcerdà i Barcelona, amb parada a Vic i Ripoll, de manera que al matí farà el recorregut cap a la ciutat comtal i a la tarda ho farà en sentit contrari, essent necessàries menys de 2 hores i mitja per trajecte. Es reduirà així en fins a 43 minuts el temps de viatge d’extrem a extrem de la línia.

A ecomovilidad.net Barcelona valorem positivament, com no podia ser d’altra manera, l’aposta per dignificar l’oferta de transport públic a la línia de Vic i Puigcerdà. Confiem que les millores perdurin en el temps i permetin oferir un servei competitiu i de qualitat als ciutadans d’aquesta zona.

En un altre ordre de coses, el Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya va anunciar recentment la introducció d’altres millores, com l’increment de places a les línies R2 Sud i R4 de Rodalies i l’augment del personal de seguretat. A més, es durà a terme un pla de lluita contra l’abundant frau que pateix la xarxa de Rodalies, amb accions periòdiques de control de bitllets a trens i estacions, i s’augmentarà l’import de la multa, fins als 50 euros, per viatjar sense el mateix, igualant-se així amb el que regeix a la resta de mitjans de transport. Confiem que les millores anunciades siguin perceptibles en breu i que això repercuteixi en un millor servei per a tothom.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

6 thoughts on “Millora per partida doble a Rodalies

  1. Totalment d’acord amb l’opinió de Tachikomakun i Deutscher: amb les barreres a les estacions la gent es segueix colant passant a darrera d’altra gent i el qui perjudica és qui paga bitllet, que perd temps al haver-lo de validar tants cops perquè es pugui colar un poca-solta a darrera teu.

    El què fa falta és augmentar els revisors (que d’altra banda també augmenten la sensació de seguretat i ajuden a reduir l’incivisme dins dels trens i estacions) i augmentar lleugerament la multa. Per anar bé algú que agafi cada dia el tren/metro/tram hauria de trobar un control de bitllets com a mínim un cop per setmana.

  2. Para Tachikomakun

    En las ciudades que conozco de Alemanía funciona de dicha forma.

    Sólo con líneas de peaje no se consigue erradicar el fraude, hace falta sine qua non la efectividad de un equipo de intervención-controlleuer.

  3. Pues yo no quiero pagar por los pecadores, pecadores que se cuelan igualmente y se pegan a ti para pasar por el torno. Si se van a colar igual, al menos que me dejen salir sin hacer colas y estar sacando y metiendo el billete cada 10 minutos.

    El otro día hice un trayecto L8 – L3 – pare para un recado en Diagonal- L6 – R1, 7 validaciones, tres transbordos, y al acabar se me coló uno detrás para salir de la Renfe. Preferiría que todo fuera abierto y que con un abono mensual en el bolsillo, sin tener que ir validando en cada estación, accesos abiertos, ahorrando tiempo en el acceso (no haría falta vestibulos) y que quizá un par de veces al mes te encuentres un revisor que te pegue un palo si no lo llevas, lo bastante para que te compense llevarlo.

    Lo demás es hacerme perder el tiempo, sin empeorar la situación para el que se cuela, para ahorrarse cuatro duros en revisores.

  4. Tachikomakun, creo que lo de blindar los accesos a las estaciones es un mal menor mientras exista tanto fraude. Podría evitarse esta inversión si la gente fuera legal y pagara el billete o si las posibilidades de ser «cazado» por un interventor/revisor fueran tan altas que los defraudadores ni se planteasen ir sin billete. Pero mientras eso no ocurra, yo prefiero padecer el engorro de validar hasta para salir o llegar a perder un tren.

  5. La Generalitat va haciendo el trabajo, lentamente, pero lo va haciendo.

    Es verdad que para los usuarios de Rodalies esa lentitud es desesperante, pero cabe comprender que tenemos una infrastructura obsoleta y no depende ésta del Govern desgraciadamente.

    Hace falta cuadruplicar y dividir las lineas entre R y S cómo hizo FGC en el pasado y aplicar servicios exprés al centro de BCN.

  6. Una mejora notable en la R3, aunque aun así sigue siendo casi una hora más que lo que se tardaría en coche de no encontrar trafico. Pero milagros de uno en uno, habrá que esperar a desdoblamientos, entre otros.

    En cuanto a la subida de multas… en cierto modo es una perdida si se quita lo de abonar el billete con recargo por una multa gorda, un paso mas en la mania que tienen de cerrar estaciones y poner autovendas, validar para entrar y salir… se ha perdido lo de poder tomar el tren que estas a punto de perder.