El metro arriba, per fi, al Carmel

Avui, 30 de juliol, han entrat en funcionament tres noves estacions de la línia L5 de metro: El Carmel, El Coll / La Teixonera i Vall d’Hebron.

Amb elles es tanca un cicle d’inauguracions al metro de la ciutat comtal que va començar amb la posada en marxa, el desembre de l’any passat, del primer dels trams de la línia L9, a Santa Coloma de Gramenet, al qual van seguir la posada en marxa de la línia L10 de Gorg a Bon Pastor, la prolongació de les línies L9 i L10 de Bon Pastor a l’intercanviador de La Sagrera i, finalment, l’ampliació de la línia L2 fins a Badalona Pompeu Fabra.

Les properes inauguracions seran probablement l’estació de Rodalies que es construeix a La Sagrera, l’estació Ernest Lluch de la línia L5, l’estació Santa Rosa de la línia 9 i algun tram nou de les línies L9 i L10, però per a això, sembla, haurem d’esperar encara força temps.

L’obertura del tram de la línia L5 de metro entre Horta i Vall d’Hebron, de 2,5 km de longitud, suposa una important millora per als barris del Carmel, el Coll, la Teixonera i Vall d’Hebron, en els quals hi ha carrers amb grans pendents, circumstància que ha dificultat històricament la mobilitat dels seus veïns. També permet millorar ostensiblement la comunicació entre l’Hospital de la Vall d’Hebron (que, no ho oblidem, és el major centre sanitari de Barcelona) i Sant Andreu, Nou Barris, Santa Coloma de Gramenet i Badalona.

Aquesta inauguració arriba amb diversos anys de retard arran del famós esvoranc de 18 metres de diàmetre i 35 de profunditat que es va produir el gener de 2005 al Carmel durant les obres de construcció d’aquest tram. Arran d’aquest fet, en determinats sectors de la societat va sorgir certa psicosi a la construcció de túnels (com si no existissin quilòmetres i quilòmetres d’ells a Barcelona!), cosa que va fer que les mesures de precaució es multipliquessin, encarint, potser excessivament i sense necessitat, alguns projectes constructius. Com a nota positiva davant d’aquell greu incident trobem que ara s’és molt més minuciós i previngut en la planificació d’obra pública.

Afortunadament, aquests fets ja formen part del passat i avui es fa realitat una reivindicació històrica per als veïns del Carmel, que fa dècades quedemanaven l’arribada del metro al seu barri. A més, gràcies al nou tram que avui s’estrena, hi ha a la Vall d’Hebron el tercer enllaç entre les línies L3 i L5 de metro, circumstància que fins ara no es donava a cap línia. Així mateix, cal destacar que s’ha habilitat un espai a Sant Genís per dipositar trens i s’ha creat una cua de maniobres a Vall d’Hebron, la qual cosa permetrà millorar la gestió de la línia.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

2 thoughts on “El metro arriba, per fi, al Carmel

  1. Bueno, y añadir que me gusta más el uso que da Madrid a Google Maps, con información fehaciente y actualizada de las paradas, las lineas y sus localizaciones, como muchas ciudades del mundo.

    En Barcelona en cambio las ha situado por su cuenta una pagina turística inglesa, no aparecen las lineas, sólo las paradas de metro, ni tren ni FGC ni tram, y cualquier parecido con su posicion real es pura coincidencia, y el que no me crea, que intente localizar Horta, Sant Ildefons o Gavarra a partir del mapa (Con la L5 se han cebado).

  2. En la web de TMB sin embargo sigue sin aparecer para búsqueda de recorridos, te dice de hacer transbordo en Diagonal para ir a Vall d’Hebron desde la Sagrera.

    http://www.tmb.cat/vullanar/ca_ES/resultatcerca.jsp?tipusrepre=0&origenx=8432111&origeny=4586046&descripcioorigen=L5+-+Sagrera&destix=8428440&destiy=4586495&descripciodesti=L5+-+Vall+d%27Hebron&cap=1&tipustransport=0&numtransbords=2&tempscaminant=20&velocitatcaminant=1&tipushora=1&dia=03&mes=08&hora=13&minut=10&idioma=ca_ES&operador=TMB&poblacioorigen=1&poblaciodesti=1&retorn=1

    La verdad es que deja un poco que desear el servicio de la web de TMB, no hace muy bien los cálculos, especialmente cuando ha de trabajar junto a los FGC o Renfe, la mitad de las veces te hace andar el doble para ir al metro, o te hace hacer transbordos en Sants para trenes que van directos. (Ejemplo, para ir de Badalona a Almeda o Cornellà Centre). El siguiente ejemplo es bastante demencial (0 minutos de transbordo en Sagrera L10-L5? Andar 15 minutos desde Cornellà hasta una calle a 3 minutos de los FGC?)
    http://www.tmb.cat/vullanar/ca_ES/resultatcerca.jsp?tipusrepre=0&selectresultatorigen=37233|89206&origenx=37233&origeny=89206&descripcioorigen=CARRER+SANT+ANASTASI%2C+1&selectresultatdesti=23681|78454&destix=23681&destiy=78454&descripciodesti=CARRER+TIRSO+DE+MOLINA%2C&cap=1&tipustransport=0&numtransbords=2&tempscaminant=20&velocitatcaminant=1&tipushora=1&dia=04&mes=08&hora=08&minut=29&idioma=ca_ES&operador=TMB&poblacioorigen=0&poblaciodesti=3&retorn=1

    Tampoco es muy informativa ni usable ni informa de novedades o cortes (salvo un pequeño banner y una nota de prensa, no hay mas informacion sobre el corte de Hospital de Bellvitge a Av. Carrilet, sin embargo según el buscador si se puede hacer http://www.tmb.cat/vullanar/ca_ES/resultatcerca.jsp?tipusrepre=0&selectresultatorigen=37233|89206&origenx=37233&origeny=89206&descripcioorigen=CARRER+SANT+ANASTASI%2C+1&destix=8425365&destiy=4577579&descripciodesti=L1+-+Hospital+de+Bellvitge&cap=1&tipustransport=0&numtransbords=2&tempscaminant=20&velocitatcaminant=1&tipushora=1&dia=04&mes=08&hora=08&minut=29&idioma=ca_ES&operador=TMB&poblacioorigen=0&poblaciodesti=1&retorn=1 ).

    La verdad que para estas cosas está mejor el metro de Madrid, que informa correctamente de cortes y tiempos (aunque eso si, los viajes alli acaban siendo mas largos :P).