La prolongació de l’L1 a Badalona surt a informació pública

Amb l’arribada de l’estiu i el final de la legislatura a la tardor, el Departament de Política Territorial i Obres Públiques ha començat a publicar diversos estudis de cara a aprovar noves infraestructures, entre elles, la prolongació de la L1 de metro des de Fondo.

Prevista al Pla Director d’Infraestructures des de fa temps, la prolongació de la línia L1 de Fondo a Badalona Pompeu Fabra (i previsiblement fins al mar, amb connexió amb l’estació de Rodalies) es durà a terme en dues fases diferents, la primera de les quals és precisament la que ara es presenta a informació pública.

El tram, d’1’5 km, consta de dues parades anomenades Montigalà Centre (no caldria especificar-ho, ja que és l’única estació de Montigalà) i Lloreda-Sant Crist (tot i que Lloreda és més a prop de les estacions Montigalà o Fondo). Així mateix, es construiran unes cotxeres i tallers entre les dues estacions amb capacitat per a 14 trens, que han de garantir la futura demanda de la línia, un cop dutes a terme les ampliacions previstes i augmentada la freqüència de pas. Finalment, també hi haurà una cua de maniobres al final del tram, ja encarat cap a la futura prolongació.

Les obres de construcció d’aquest perllongament tindran un gran impacte a les zones verdes i al trànsit de la zona, ja que es faran entre pantalles. Per començar, l’estació Montigalà Centre estarà situada sota el Parc de les Muntanyetes, amb diversos equipaments, connectant Montigalà amb Lloreda, Sistrells i Santa Coloma de Gramenet i, com el seu propi nom indica, té uns turonets que el fan característic i que podrien resultar afectats per les obres. A més, com que l’estació s’ubicaria força a prop de Fondo (a uns 500 metres), la zona ja queda més o menys coberta, mentre que restarà bastant allunyada del Centre Comercial Montigalà, del polígon industrial on s’ubiquen Decathlon i Ikea i dels entorns de la Rambla de Sant Joan, al barri Nova Lloreda.

La segona estació, Lloreda-Sant Crist, s’ubicarà a l’Avinguda de Puigfred, que és un carrer amb força pendent, complicant l’accés a l’estació des del barri de Nova Lloreda. La construcció del túnel i de les estacions pot implicar el tall d’aquest carrer, deixant com a accés a la zona comercial la pota nord de la Ronda i, en cas que no estigui finalitzat el lateral de l’autopista, tallant la connexió entre els barris que hi ha per sobre d’aquesta.

L’afectació més gran, però, és sota el Parc de Montigalà, on es realitzaran les cotxeres. La solució triada requerirà aixecar tota la meitat sud del parc per deixar espai per a les cotxeres soterrades. Tant aquest parc com el de les Muntanyetes daten de les Olimpíades del 1992 i es troben a una zona densa com és la frontera entre Badalona i Santa Coloma de Gramenet. La justificació per fer les cotxeres al parc és que constitueix l’únic espai de la zona que pot encabir-les, encara que potser no és del tot cert, ja que al final del tram, al costat de la cua de maniobres, entre la Travessera de Montigalà i l’Avinguda dels Vents, actualment hi ha un descampat, en teoria reservat per al futur estadi del FC Badalona, al costat d’on queda l’actual Estadi Municipal, i que no s’ha de confondre amb el camp del Badalona, a Can Solei.

De totes maneres, la construcció d’aquest tram no és immediata, donada la situació econòmica actual i el gran esforç inversor que s’està fent amb la línia L9. Per tant, les obres trigaran, com a mínim, 2 anys i mig a començar i previsiblement es necessitarà el mateix temps per construir els túnels i les estacions. Això hauria de fer replantejar el desplegament del metro a Badalona, que en principi preveia la prolongació de la línia L2 fins a Morera. Les complicacions a les obres de Badalona Pompeu Fabra, amb la troballa de restes arqueològiques, semblen, però, haver enviat aquest pla als llimbs.

En aquesta situació, i tenint en compte que la materialització de l’estació intermodal de Badalona Pompeu Fabra depèn del trasllat de la línia de tren a l’interior per part de Foment, que podria trobar els mateixos inconvenients al subsòl, potser convindria abandonar la idea de fer arribar la línia L1 a l’esmentada estació intermodal per tal que, a partir de Bufalà, cobrís les zones on no arribarà la línia L2 (Morera, Canyadó i Casagemes) per donar una alternativa als barris del nord de Badalona i que fos la línia L2, des de Badalona Pompeu Fabra, la que pugés a Bufalà.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

2 thoughts on “La prolongació de l’L1 a Badalona surt a informació pública

  1. Des de l’obertura de Pompeu Fabra (que per cert, avuí no funcionava i hi havia un tren aturat a Pep Ventura) peró tinc la sensació que la L2 si es podria continuar, ja qué és tan fonda que provablement passi per sota la ciutat romana sense tocar-la, sempre que es faci amb tuneladora i la parada següent estigui com a mínim pasat el Carrer d’en Prim.

    Sempre és clar que es pugui treure la tuneladora per algun lloc, potser amb un sistema de doble túnel com al tram Sant Antoni – Monumental es podría desmuntar sense fer gaire prospecció a Via Augusta (i si es pot aprofitar que sota la riera no hi hauría d’haver restes romanes). Potser també en mina, sempre que es faci amb molt de compte.