La reforma del Camp Nou contemplarà la bicicleta?

Després que el  guanyés el referèndum de la reforma del camp nou (i tots els voltants), surgeix un dubte en relació a la bicicleta. Tot i que el projecte està per definir encara, tenint en compte la importància nul·la que se li dona a aquest mitjà de transport per part del Barça en l’actualitat, esperem que el nou Camp Nou tingui en compte, i no només d’una forma tangencial, l’accés a l’estadi i voltants tant per a treballadors, visitants i socis i seguidors del Barça amb aquest mitjà de transport.

S’ha de tenir en compte que l’ús de la bicicleta està creixent, i molt. La ciutat de Barcelona ha doblat el nombre de ciclistes els últims anys i segons el seu Pla de Mobilitat Urbana, es preveu tornar a doblar en els propers quatre anys! Així, seria una estupidesa no tenir en compte aquest mitjà de transport: ràpid, net, que ocupa poc espai i que ja està arraigat entre la població. De fet, el Barça hauria de fomentar l’accés amb aquest mitjà de transport per tot el que comporta el seu ús.

I és que si ens emmirallem amb altres estadis de nova creacó (o remodelats) d’altres grans clubs europeus, veureu com sí que tenen en compte la bicicleta. Posem dos exemples:

Emirates Stadium (Arsenal FC): inauguració 2006 – 5* UEFA – 400 M €

Si es posa al google «emirate stadium by bike» als primers enllaços ja podem trobar l’apartat de «com arribar» de la pàgina web oficial:

Arsenal

www.arsenal.com

En l’apartat de «com arribar» ens explica l’accés amb diferents mitjans de transport i també amb bicicleta, la qual qualifica com una molt bona alternativa per estalviar diners i evitar les cues per arribar a l’estadi. Ens explica que l’estadi és 100% accessible en bicicleta i que hi ha un munt de rutes per accedir-hi. Et redirecciona a la web de l’ajuntament per part que et planifiquis la ruta segons quin sigui el teu punt de sortida.

També t’explica on hi ha aparcaments segurs al voltant de l’estadi, amb els enllaços corresponents.

Inclús a la guia de l’estadi, hi ha un plànol on t’expliquen on es poden aparcar les bicicletes

font: www.arsenal.com

www.arsenal.com

 

Allianz Arena Stadium (FC Bayern München) – inauguració 2005 – 5* UEFA – 203 M € 

L’estadi del Bayern de Munic també té en compte la bicicleta. En el seu apartat corresponent, trobem el següent:

www.fcbayern.de

www.allianz-arena.de

En l’apartat de la bicicleta, t’explica que hi ha una ruta senyalitzada i il·luminada per tal que les bicicletes puguis circular al acabar els partits, quan ja és fosc. També t’explica la ruta pas a pas des del centre de la ciutat i t’enllaça amb la web corresponent.

… i què diu la web del Barça sobre la bicicleta??

Malauradament no diu res! A l’apartat de com arribar, primerament t’expliquen com arribar en vehicle privat i a peu.

CampNou01

www.fcbarcelona.cat

Sorprenentment, en l’apartat de transport públic no t’explica ni com arribar en bus ni en tramvia. La parada d’Avinguda de Xile del Trambaix, està ubicada a escassos metres del gol Nord i és on hi haurà la futura parada de la L9 de metro que es dirà CAMP NOU. Com pot ser que no se la mencioni?

Així que tenim un transport de masses important i no donem ni la informació corresponent. A més a més tampoc s’informa ni de busos urbans i dels nous busos de la nova xarxa bus de Barcelona. Tampoc s’informa del munt de líneis de bus interurbà que paren al costat del camp nou (que venen de l’Hospitalet de Llobregat, Esplugues, Sant Just, i altres poblacions del Baix Llobregat) i les línies interurbanes que passen per l’Avinguda Diagonal, que no en son poques, d’arreu del país (Manresa Vilafranca, Castelldefels, Sant Boi, Lleida, … )

Després d’aquest parèntesis obligat al veure que no s’informa del transport públic, tornem a la bicicleta. Quina és la infraestructura exitent per accedir a l’estadi?

camp nou 02

infraestructura ciclista voltants estadi Camp Nou

Com podem veure, només hi ha un accés que es pugui considerar «ciclable» i no és ni un carril bici, sinó un carrer pacificat, que els dies de partit és un gran aparcament.

També podem trobar alguna estació del bicing a la vora, tot i que en dies de partit és normal que aquestes estacions quedessin anul·lades per tal de no col·lapsar el sistema per la punta necessària en tan poc temps.

… possible futur? 

Fomentar la bicicleta no és només una actuació de cara a la galeria. Sinó que s’ha de creure-hi i voler realment que la gent t’accedeixi al camp amb aquest mitjà de transport molt més saludable, més segur, i més silenciós que la moto i el cotxe.

A més a més, hem de tenir en compte no només els dies de partit. El camp nou cada dia genera molts moviments. El museu del Barça és el més visitat de Catalunya i entre treballadors i visitants, ja s’hauria de voler donar un bon accés en bicicleta.

i per on comencem…? 

Per tal de fomentar-la, cal crear una xarxa d’infraestructures segura, que invitin a la gent a circular de forma tranquil·la i relaxada. Aquesta xarxa no només ha de connectar-se amb Barcelona sinó que ha de mirar més enllà. El Camp Nou està a un dels extrems de la ciutat, a tocar de Hospitalet, Esplugues i Sant Just, i per tant, s’ha de buscar connectar la xarxa també amb aquestes poblacions.

esquema xarxa ciclista proposta

esquema xarxa ciclista proposta

I no només s’ha de pensar en la infraestructura. L’ aparcament és un punt molt important. Avui en dia no hi ha cap aparcament dins del recinte per a bicis (sí que n’hi ha per cotxes i motos). Els treballadors com els socis, haurian de tenir un espai per aparcar les bicicletes de forma segura dins del mateix recinte. De fet, podria ser dins del mateix aparcament soterrat per a cotxes. Un exemple d’aparcament soterrat per a bicis a Utrech

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=kwoIDXTEjVo]

i què més? …. doncs mesures de promoció, com donar descomptes als espectador que vinguin en bicicleta, oferir un servei de manteniment, fer sortejos entre els que vinguin en bici, i un llarg etcètera de mesures que es poden dur a terme.

Esprem que el nou projecte de nou espai Barça, no només tingui en compte la bicicleta, sinó que utilitzi la bicicleta i el transport públic com a base de la planificació de la mobilitat. El Camp Nou del 1957, només ofereix que embussos de vehicles motoritzats als voltants per voler aparcar el cotxe i la moto dins del camp. El Nou Camp Nou ha de ser més net, saludable, pràctic, eficaç, intel·ligent i per tant, sense embussos de cotxes ni vehicles contaminants.

Sobre el autor
Licenciado en aviación comercial. Trabajo como consultor de movilidad.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

2 thoughts on “La reforma del Camp Nou contemplarà la bicicleta?

  1. Jo vaig anar a un partit del Sturm Graz (Àustria) al Libenau Stadium, antigament Arnold Schwarzenegger Stadium (ja que les polítiques del gobernador de California, nascut a la regió, no eren de gaire bon veure pels antics compatriotes, i li van canviar el nom.

    De fet, el que comenàvem,es veien un munt de bicis, milers, tot i que era fosc i estàvem a menys de 0 graus. De fet s’improvitzaven unes tanques metàl·liques en el mateix carrer per a fer d’aparcament.

    A més a més, em vaig sorprendre de la quantitat de tramvies que arribaven al mateix estadi. De fet, semblava una processor de tramvies un darrere l’altre. Es reforçaven totes les línies i inclús es feien línies especials dels diferents ramals i les desviaven fins l’estadi (flexiblitat absoluta en un transport net i d’alta capacitat).

    Una saltuació Albert i gràcies pel teu comentari.

  2. Vaig anar a veure un partit de la lliga belga de futbol al Jan Breydel Stadium de Bruges en el derbi local amb el camp ple de gom a gom (30.000 espectadors) i era espectacular veure com la majoria d’espectadors anaven al camp en bici. Els aparcaments de bicicletes i les corrues de ciclistes cap a l’estadi al centre de la ciutat eren impressionants.