Les parades solars del bus: així són i així funcionen

Des de fa un any, aproximadament, Barcelona i la resta de municipis de la Corona 1 disposen d’un bon nombre de parades solars d’autobús. Concretament, a la ciutat comtal s’han instal·lat ja 21 d’aquestes parades solars, mentre que 74 es troben distribuïdes pels 17 municipis que, amb Barcelona, formen part de l’àmbit d’actuació de l’Entitat Metropolitana del Transport. Cada població disposa de, com a mínim, dues d’aquestes parades solars. La inversió que ha fet l’EMT en aquest projecte ha estat de 550.000 euros.

A meitat de camí entre la marquesina i el clàssic pal, la parada solar d’informació (abreujada com a PSI) és un prototipus elaborat per Quatre estudiants de l’Istituto Europeo di Design en col·laboració amb l’empresa Capmar, SL i amb l’Entitat Metropolitana del Transport. En aquest prototipus conflueixen el disseny, les noves tecnologies i l’eficiència energètica associada al transport públic.

A Espanya, la PSI és la primera parada de bus d’aquestes característiques que resulta totalment autosuficient, en tant que no requereix connexions a la xarxa elèctrica, sinó que utilitza només l’energia que li subministra el sol. El seu consum energètic és inferior a 100 watts al dia i l’autonomia de les seves bateries li permetria funcionar sense problemes durant diversos dies encara que no rebés radiacions solars.

La parada solar d’informació compta amb diferents elements. Són:

– La pantalla de paper digital, que permet llegir de manera clara i simultània la informació de fins a sis línies de bus.

– El panell amb informació estàtica, en què es mostren els recorreguts de les línies de bus amb parada i un mapa del sistema de transport públic del municipi en què és ubicada.

– Il·luminació nocturna.

– Un seient.

Amb una alçària de 3’5 m, la parada solar d’informació disposa d’un panell fotovoltaic. Gràcies a ell, els usuaris poden conéixer en temps real quan arribaran a la parada les diferents línies d’autobús, així com les incidències que puguin produir-se en el sistema de transports, ja que la información de la seva pantalla s’actualitza cada 30 segons.

La PSI transmet les dades mitjançant una connexió GPRS i, gràcies a un software i a un servidor de gestió de dades, els autobusos poden ser localitzats a través del GPS pel sistema d’ajuda a l’explotación (SAE) de les diferents companyies i determinar, així, quant de temps manca fins que passin per la parada solar d’informació.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

4 thoughts on “Les parades solars del bus: així són i així funcionen

  1. Pingback: Bitacoras.com
  2. I el mateix es podría dir al metro, uns horaris a un tauler de quina és la frequéncia en hores públiques i un horari quan hi ha poques freqüencies, per exemple, de matinada.

  3. Aquestes parades están molt maques, peró jo personalment preferiría que hi hagués uns horaris creibles, que es complissin. Aleshores amb un full de paper (que pots fins i tot imprimir i penjar a casa) sabríes exactament quan passa i quan arribaràs. Encara que representi deixar una mica de marge en els horaris punta on el bus espera a la parada. Com a mínim ha de ser així amb linies que pasin cada 7 minuts o més. La resta són joguines cares, que seríen més útils per comunicar incidéncies o novetats.