Qui guanya i qui perd amb la nova xarxa del Trambesòs?

La nova configuració de la xarxa del Trambesòs, que, com us vam explicar el passat dilluns, ha suposat el canvi de recorregut de la línia T6, dóna més pes a unes estacions en detriment d’altres.

Però no només això. Com que també ha canviat la freqüència de pas a moltes franges horàries, ens trobem que ara algunes estacions del Trambesòs ofereixen als usuaris un servei pitjor que abans, mentre que a d’altres parades la millora ha estat significativa. A continuació concretem quines estacions es beneficien especialment del canvi, quines han perdut pes, quines aconsegueixen millores però també alguns perjudicis i quines, simplement, es queden com estaven.

Quines estacions guanyen amb el canvi?

Sens dubte, les estacions que més es beneficien de la reestructuració són aquelles per les quals ara passen tant la línia T5 com la nova T6 (és a dir, Glòries, La Farinera, Can Jaumandreu, Espronceda, Sant Martí de Provençals, Besòs, Alfons el Magnànim i Parc del Besòs), ja que gaudeixen de més oferta.

Especial menció mereix la parada de Glòries, en tant que, amb la nova configuració de la xarxa tramviària passen per ella les tres línies del Trambesòs. Així mateix, gràcies a la nova T6 s’augmenta sensiblement el nombre de combois que permeten anar de Glòries a l’estació de Rodalies de Sant Adrià de Besòs.

A més, amb la reestructuració la parada Besòs de la L4 de metro també queda connectada amb una línia de tramvia que porta fins a l’estació de Rodalies de Sant Adrià de Besòs, com ja succeïa fins ara amb les estacions de Ciutadella-Vila Olímpica, Selva de Mar i Fòrum.

Això no obstant, no tot és positiu, ja que les estacions de la línia T5 compreses entre Glòries i Parc del Besòs tenen ara menys freqüència de pas per enllaçar amb les línies L2 i L10 de metro a Badalona.

Quines estacions perden amb el canvi?

Amb la nova configuració del Trambesòs, les parades que surten més perjudicades són Gorg i Sant Roc, a Badalona, i Encants de Sant Adrià, Sant Joan Baptista i La Catalana, a Sant Adrià de Besòs, ja que perden l’antiga T6 i veuen com la T5 passa amb menys freqüència.

Així, doncs, ara el temps d’espera és més gran tant per recórrer el tram de la T5 que no passa per Barcelona com per enllaçar amb la línia L4 de metro a Besòs i amb la L1 a Glòries. Així mateix, amb la supressió de l’antiga T6, aquestes estacions del Barcelonès Nord perden la connexió directa amb la línia R1 de Rodalies a Sant Adrià de Besòs.

Quines estacions guanyen i perden a la vegada amb el canvi?

Algunes parades han aconseguit millores amb la reestructuració del Trambesòs, però a la vegada han sofert algun perjudici. És el cas de La Mina, Central Tèrmica del Besòs i Estació de Sant Adrià. Entre les millores destaca el fet que La Mina queda connectada directament amb Barcelona i pot enllaçar amb la línia L1 de metro a Glòries i amb la L4 a Besòs.

Entre els inconvenients, cal destacar que les tres estacions perden la connexió amb el centre de Sant Adrià de Besòs i amb Badalona i, amb això, es queden sense accés directe a les línies L2 i L10 de metro. A més, com que la nova línia T6 del Trambesòs ha sigut configurada com a subsidiària de la T5, La Mina perd les primeres i les darreres circulacions del dia. Concretament, no té tramvies fins a les 6:00 de dilluns a divendres (les 7:00 els dissabtes, diumenges i festius) ni a partir de les 22:00. Pel que fa a les freqüències de pas, La Mina ja no disposa d’un servei cadenciat, gràcies al qual els tramvies circulaven fins ara cada 20 minuts tots els dies de la setmana, sinó que la nova T6 passa cada 16, 20 ó 24 minuts de dilluns a divendres i cada 30 minuts els dissabtes, diumenges i festius.

Quines estacions no guanyen ni perden amb el canvi?

Per acabar, cal dir que els usuaris de la línia T4 a les estacions de Ciutadella-Vila Olímpica, Wellington, Marina, Auditori-Teatre Nacional, Ca l’Aranyó, Pere IV, Fluvià, Selva de Mar, El Maresme, Fòrum i Can Llima pràcticament no notaran cap canvi. Si de cas, els dissabtes, diumenges i festius constataran que la freqüència de pas del tramvia és pitjor a primera i darrera hora del dia i millor de 10:00 a 12:00.

Balanç

En definitiva, podem arribar a la conclusió que amb la nova configuració del Trambesòs guanya la ciutat de Barcelona, mentre que Badalona clarament hi surt perdent. Sant Adrià de Besòs, en canvi, té motius per trobar-se a un terme mig. En conjunt, però, ara és una xarxa més eficient i competitiva que abans.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

2 thoughts on “Qui guanya i qui perd amb la nova xarxa del Trambesòs?

  1. Tot sigui dit, fent transbordament a Besòs i després a La Pau, es triga si fa no fa el mateix fins L2, L9 (uns 13 min en tram, 9-16 min metro, dependen del que trigui a passar), aixó si no surt encara més a compte pujar fins a Guipuscoa per agafar la L2, i perdre la connexió directa de Gorg a la R1 no és gaire greu, perqu només hi ha 500 metres des de l’estació de Sant Adrià a la més propera de la T5, i 50 més a la T4/T6, es triga menys caminant si tens bones cames.

    Així el perjudici no es tant per Badalona, sinón més aviat la conexió entre Badalona i Sant Adrià, la conexió de totes dues amb Barcelona no cau gaire, potser una mica més per alguenes zones de sant Adrià i el barri del Besòs, pero altres surten beneficiades.

    En tot cas el perjudici més important és a les freqüencies més que en cap altra cosa. S’haurá de veure la possibilitat, en un futur, de crear una T7 Gorg – Ciutadella, fins i tot susbtituint la T5, el temps de viatge és practicament idéntic per Diagonal i Gran Vía. Tampoc estaria de més resucitar el ramal a Arc de Triomf per donar accés per Rodalies al 22@ i al campus de Ciutadella. Tot aixó mentre esperem l’ansiat tram central de la Diagonal, una d’aquestes décades.

  2. Pingback: Bitacoras.com