Una Setmana de la Mobilitat descafeïnada

Dijous passat va acabar la desena edició de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura i el balanç que podem fer des d’ecomovilidad.net Barcelona és encara més descoratjador que fa un any. I és que sembla que les Administracions no tenen intenció d’acabar amb el cercle viciós que la seva pròpia manca d’interès ha creat.

Així, la poca promoció de les activitats previstes fa que aquestes difícilment arribin a la ciutadania i, per tant, acaben fracassant, la qual cosa dificulta que en el futur tornin a organitzar-se per tal que la societat prengui consciència de la importància d’utilitzar mitjans de transport sostenibles. Per exemple, pràcticament cap municipi ha decidit celebrar aquest any un “Dia sense cotxes” ni restringir el trànsit a determinades zones per tal que, almenys durant una setmana, aquestes fossin espais d’ús ciutadà.

A més, com us vam comentar fa uns dies, activitats com la Ruta Elèctrica, la Cursa ECOsèries i la ExpotestElèctric a Barcelona, o la mostra de bicis i motos elèctricas a Terrassa, han servit per promocionar els mitjans de transport elèctrics, desvirtuant l’essència amb què es va concebre fa una dècada la Setmana de la Mobilitat.

Així, en només dos lustres l’Administració ha passat de promoure els recorreguts a peu, en bicicleta i en transport públic per reduir els embussos, els accidents, la contaminació, els problemes de salut i el consum d’energia a centrar la seva atenció a mantenir un model de mobilitat obsolet, basat en els desplaçaments en cotxe i moto, però, això sí, elèctrics. Hi haurà així menys embussos i menys problemes d’aparcament? I menor siniestralitat? Potser l’energia elèctrica no genera contaminació?

Els polítics s’apunten, doncs, a la moda de promocionar les motos i els cotxes elèctrics, com si fossin la panacea, quan en realitat amb ells només se soluciona una petitat part dels problemes que genera la mobilitat en vehicle privat. A més, tenint en compte els alts índexs d’atur que patim actualment, ¿no seria oportú promoure la mobilitat en transport públic, en tant que crea el doble d’ocupació que la indústria automobilística?

Bona mostra de que les Administracions fomenten els vehicles elèctrics és el fet que el regidor de Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona, Eduard Freixedes, participés a la Cursa de Transports d’aquest any desplaçant-se en moto elèctrica, quan l’any 2008, estant a l’oposició, va preferir fer-ho en bicing. Celebrem que el regidor de Mobilitat s’impliqui en activitats d’aquest tipus per comparar la durada del trajecte, el cost, les emissions i el consum d’energia de diferents mitjans de transport, però considerem que, pel seu càrrec, hauria d’haver optat per un altre mitjà, per donar exemple. I és que, no ho oblidem, tenia al seu abast diverses alternatives més sostenibles: anar a peu, en patins, en bici, en bicing o en transport públic.

D’altra banda, probablement van ser les pedalades i les Curses de Transports les activitats que van aconseguir un seguiment i un ressò mediàtic més gran. Entre les primeres, cal destacar la Pedalada del Baix Llobregat, que va comptar amb 1.200 participants de Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, L’Hospitalet de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí i Sant Just Desvern, tot i que també hi va haver pedalades, per exemple, a Badalona, Besalú, Esparreguera, Lliçà d’Amunt, Malgrat de Mar, Manlleu, Manresa, Piera, Santa Margarida i els Monjos, Terrassa i Vidreres.

Pel que fa a les Curses de Transports, organitzades per la PTP en colaboració amb els ajuntaments i les diferents ATM, cal citar la de Barcelona, que va celebrar la seva vuitena edició i la de L’Hospitalet de Llobregat, per convertir-se en aquesta ocasió en una gimcana circular pel municipi. Així mateix, hi va haver també Cursa de Transports al Camp de Tarragona, a l’àrea metropolitana de Barcelona, a Lleida i a Girona. Entre totes elles van participar prop de 40 municipis i unes 150 persones.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

3 thoughts on “Una Setmana de la Mobilitat descafeïnada

  1. Pingback: Bitacoras.com
  2. Hoy de nuevo debido a la contaminacion que hay en Barcelona, han vuelto a poner esos de la velocidad variable y el limite a 80 o incluso 70, no se dan cuenta esos encorbatados que van en coche oficial y deciden estas medidas que con eso no se solucionara el problema de la contaminacion?, si el transporte publico es un desastre y encima caro, y aun van a subirlo mas, es porque ellos quieren, esta noche tuve que cojer el nit bus y suerte que sali antes porque paso 10 minutos antes de lo que ponia la pegatina de la parada, y quien es el responsable de todo ello?, la empresa que lleva el servicio en este caso Tusgsal o la propia emt-amb que no caambia las pegatinas de las paradas o no sabe organizarse mejor, empezemos por esto, antes de hacer semanas de la movilidad que al final son un fracaso.