ecomovilidad.net Barcelona fa dos anys

Els nostres quatre primers editors

Avui és un dia important per a nosaltres, ja que ecomovilidad.net Barcelona celebra el seu segon aniversari. I és que el 26 de març de 2010 publicàvem el primer dels més de 200 articles que fins ara hem escrit, tant en català com en castellà, sobre mobilitat sostenible a la nostra ciutat. La nostra edició se sumava així al projecte que el juliol de 2009 van encetar els nostres companys madrilenys. En poc més de dos anys i mig ens hem consolidat a Madrid, Granada i Barcelona, de manera que ecomovilidad.net ha passat de tenir dos editors a comptar amb la col·laboració, regular o esporàdica, de prop de vint persones.

En defensa de la mobilitat sostenible

Des del principi sabíem que no volíem limitar-nos a comentar notes de premsa, ni a glossar els números de sèrie de les darreres incorporacions de trens o autobusos a la flota. A ecomovilidad.net sempre hem volgut ser influents en la defensa del transport públic i la mobilitat sostenible a les nostres ciutats. Sabem que el nostre punt de vista molesta a aquells que no conceben la ciutat sense el seu vehicle, o que no creuen que les coses puguin canviar a millor, i així ens ho han fet veure als seus indignats comentaris. Però seguirem amb la nostra línia editorial, perquè estem convençuts que una ciutat més sostenible, neta, segura i accessible per a tots passa per la reducció del trànsit.

Un repàs a temes d’actualitat

Durant aquests dos anys des d’ecomovilidad.net Barcelona hem analitzat les principals qüestions que han estat notícia en matèria de mobilitat, com la reforma de la Diagonal, els programes electorals tant per als comicis autonòmics com locals, les inauguracions dutes a terme a les línies L2, L5, L9 i L10 de metro, els talls a Rodalies per obres, la reestructuració de la xarxa de busos del Barcelonès Nord i del Trambesòs, el Retbus, les retallades provocades per la crisi, la vaga de treballadors de TMB, la “vaga d’usuaris” per l’increment de les tarifes o les activitats de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura, entre moltes d’altres.

Així mateix, hem parlat d’iniciatives interessants, com www.rodalia.info, www.promobilletes.com i l’anomenada T-11, el cercador de rutes Google Transit i el “router universitari” de l’AMTU o els descomptes per a vehicles amb alta ocupació al Túnel de Vallvidrera, per exemple.

En positiu

Les propostes i idees també han estat una part fonamental dels nostres articles. No ens agrada simplement protestar, així que sempre que ha estat possible hem tractat de plantejar alternatives ambicioses però, a la vegada, realistes. Per això, hem defensat, per exemple, les ciutats 30, la implantació d’un sistema que desincentivi l’ús del vehicle privat entre els empleats públics, la creació de títols de transport per a grups, la necessitat de reformular els anomenats “metros comarcals” d’FGC, així com de millorar els horaris de Rodalies el dia de la Mercè i d’introduir alguns canvis als busos que van als cementiris.

Potser les nostres propostes en positiu hagin contribuït a que ecomovilidad.net guanyés al 2010 el premi Muévete Verde i resultés finalista a la passada edició dels premis Bitácoras. A més, formem part de Civinet i del Foro por la Movilidad Sostenible de Madrid i ens fem ressò de les activitats de la PTP, la qual ens facilita informació i ens assessora, en tant que entitat que, amb quasi 20 anys d’història, s’ha convertit sens dubte en un referent en la matèria a nivell de Catalunya.

Balanç de dos anys d’ecomovilidad.net Barcelona

Durant aquest temps ens hem anat obrint camí a poc a poc. Per exemple, Tramvia Metropolità ha citat dos dels nostres articles al seu bloc, mentre que TMB es va referir a ecomovilidad.net Barcelona fa tot just una setmana al seu Facebook. A més, quan Transports Metropolitans de Barcelona ha volgut corregir o aclarir alguna qüestió a la qual féiem referència als nostres articles hem comptat amb els comentaris del seu cap de premsa. Així mateix, TMB ha atès alguna de les qüestions que hem plantejat a través d’aquest bloc per oferir un millor servei als seus usuaris.

També hem rebut idees dels nostres lectors, com la proposta de Joan Admetlla de crear tres carrils bici a Cornellà de Llobregat o l’anàlisi detallat que Víctor Adalid ens va fer dels problemes que patia la xarxa de busos de Badalona. Per altra banda, el diari 20 minutos va recollir fa uns mesos l’opinió d’ecomovilidad.net en la seva edició barcelonina en relació amb els principals problemes d’incivisme en el transport públic. També el bloc www.desdelamina.net ha citat alguns dels nostres articles i ha coincidit amb nosaltres en què el millor traçat possible del Trambesòs seria el que recuperés l’esperit del projecte original, amb dues línies que es creuessin al barri de La Mina. Finalment, cal dir que fins i tot el programa El Intermedio deLa Sexta va recórrer en el seu dia a ecomovilidad.net Barcelona. Ho va fer simplement per prendre prestat un fotomuntatge que havíem preparat expressament per a un dels nostres articles (concretament, en relació amb les retallades al transport públic), però ens sentim molt contents per això.

En l’últim any ecomovilidad.net Barcelona ha rebut unes 35.000 visites, que han romàs al web una mitjana d’1 minut i 13 segons i han vist 2’32 pàgines de promig. Un 60% d’aquestes visites venen de motors de recerca, mentre que un 19% procedeixen de llocs que ens enllacen. Un 14% d’elles, en canvi, han arribat directament. Els nostres seguidors a Facebook són 301, mentre que a Twitter assolim ja els 352. Esperem continuar comptant amb la seva confiança en els propers mesos.

Per acabar, indicar-vos que l’article més llegit ha estat “El nou esquema d’horaris i línies millorarà el servei a Rodalies”, en ser vist un total de 1.646 vegades, mentre que el menys llegit va ser “La imatge de la setmana: En moto fins a la porta”, que s’ha vist només 6 cops.

I ara, què?

A ecomovilidad.net volem continuar plantejant noves idees i oferint continguts interessants en defensa de la mobilitat sostenible. Tenim algunes coses en ment per posar en marxa en els propers mesos: noves seccions d’anàlisi de l’actualitat, bones idees d’altres països que es poden aplicar a Espanya, més col·laboradors convidats, entrevistes i interactivitat amb els lectors a través de Facebook, Twitter o al correu electrònic [email protected]. Però, que voleu veure aquí? Què us interessaria que féssim? Expliqueu-nos-ho als comentaris!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

3 thoughts on “ecomovilidad.net Barcelona fa dos anys

  1. Muchas gracias, Antonio, por tus palabras. Ojalá mucha gente tuviera tanto interés por la realidad de Barcelona como tú… 🙂

  2. Muchísimas felicidades. Muchos os leemos desde la distancia, aunque no comentemos demasiado los artículos por miedo a meter la pata por el desconocimiento de la realidad cotidiana de Barcelona. Enhorabuena por vuestro trabajo y seguid así.

  3. Pingback: Bitacoras.com